Jest jakaś magia w grudniowych dniach.
Są najkrótsze w całym roku i zdecydowanie najbardziej przytulne.
Oczekiwanie na Święta, dekorowanie domów światełkami i gałązkami świerku, wybieranie bożonarodzeniowego drzewka. Wszystko to wprowadza unikalny klimat, którego nie da się podrobić.
Dziś z moich głośników sączył się John Legend i jego album 'A Legendary Christmas', a ja zagniotłam ciasto na najpyszniejsze makowe babeczki pod słońcem.
Kruchy, maślany spód i nasączone bakaliami oraz makiem wnętrze to nie lada gratka dla wszystkich wielbicieli słodkich wypieków. Ilekroć piekę je dla swoich domowników, znikają zanim tylko zdołam się obejrzeć.
Na koniec obowiązkowo muszą zostać oprószone cukrem pudrem. Luby mówi, że bez niego już tak nie smakują! :)
Kruche makowe babeczki
/przepis rodzinny, składniki na 12 sztuk/
spód:
- 240 g mąki pszennej
- 140 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru Diamant
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 żółtka
- szczypta soli
wypełnienie:
- 500 g masy makowej
dekoracja:
- 1 łyżka cukru pudru Diamant
Wszystkie składniki na spód umieść w misie miksera planetarnego lub zagnieć szybko na stolnicy i uformuj z niego kulę.
Masa ma być gładka i plastyczna, jednak nie zagniataj jej zbyt długo, ponieważ ciasto będzie twarde.
Przełóż przygotowane ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na płaski placek o grubości mniej więcej 1,5 cm. Wytnij z niego 12 krążków za pomocą metalowej foremki do tartaletek oraz 12 gwiazdek. Wycięte krążki babeczek umieść w natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formie na muffiny, delikatnie dociśnij każdy placek w foremce i zrób w nim dziurki za pomocą widelca.
Do każdej babeczki nałóż ok. 2-3 łyżki masy makowej a na koniec udekoruj wierzch gwiazdką.
Babeczki piecz przez ok. 25 minut w 180 st. C - do momentu, aż staną się rumiane.
Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika i poczekaj aż babeczki wystygną.
Następnie wyjmij je z formy (możesz delikatnie pomóc sobie nożem) i udekoruj cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz