Pyszny mazurek, który jest wytworem mojej wyobraźni.
Orzeźwiający, leciutko kruchy (ciasto jest dosyć mocno nasączone pomarańczowym sokiem), powleczony chrupiącą czekoladą . Mój numer jeden w tym roku.
Mazurek czekoladowo-pomarańczowy, jak delicje
/przepis własny/
/przepis własny/
spód:
- 180 g mąki krupczatki
- 150 g zimnego masła
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 40 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
nadzienie:
- 1 słoik domowej marmolady pomarańczowej ( moja zawierała sporą ilość dużych cząstek pomarańczy wraz ze skórkami, robię ją z tego przepisu klik)
wierzch:
- 200 g czekolady mlecznej
W misce wymieszać mąkę krupczatkę z mąką ziemniaczaną, cukrem i solą.
Masło pokroić w kawałeczki, wrzucić do miski, wbić jajko. Wszystko zagnieść na plastyczną masę.
Przełożyć ją do foliowego woreczka i wsadzić na 1 h do lodówki.
Następnie wylepić nią dno prostokątnej foremki.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. i piec w nim blat mazurka przez ok. 20 minut- na złoty kolor.
Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić.
Odsączyć cząstki pomarańczy oraz skórki z soku, wyłożyć nimi podpieczony wcześniej blat.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, polać nią wierzch mazurka robiąc na całej powierzchni esy-floresy.
Odstawić do zastygnięcia, a najlepiej na całą noc.
Najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego!:)
______________________________♥______________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
obłędny mazurek! cudownych rodzinnych świąt od Wiewióry!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję Ci Wiewióro, wzajemnie:)
OdpowiedzUsuńŁadny ten mazureczek Olciku!:)
OdpowiedzUsuńPięknych Świąt życzę.
Wesołych !!! I czekoladowych jak ten mazurek :D
OdpowiedzUsuńFantastyczny:) porywam kawałek:)
OdpowiedzUsuńCzekolada i pomarańcze to genialna kombinacja :) super ;)
OdpowiedzUsuń