Pyszna, prosta i bardzo szybka w wykonaniu babka.
Jeśli szukacie awaryjnego przepisu, ten jest idealny.
U mnie dzisiaj piękną babę drożdżową wzięło licho niestety.
W przypływie złości i sporej dawki adrenaliny postanowiłam przerobić przepis na babkę łaciatą i tak powstała zwykła.. waniliowa. Na koniec zrezygnowałam z lukru na rzecz zwykłego cukru pudru. Przypomina mi on trochę ten śnieg, który nie chce zniknąć z naszych ulic :(
Waniliowa babka
/ przepis własny/
- 250 g przesianej mąki pszennej
- 200 g cukru kryształu
- 100 g masła
- 100 g margaryny
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- garstka rodzynek (możesz dać oczywiście więcej)
- cukier puder (do dekoracji)
- masło + bułka tarta (do przygotowania foremki)
Masło wraz z margaryną stop w garnuszku, ostudź.
Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj wraz z
proszkiem do pieczenia.
Ubij jajka z cukrem na białą masę, miksuj, nie
przerywając dodawaj po 1 łyżce mąki i rozpuszczonego tłuszczu. Wlej esencję waniliową. Miksuj dalej do połączenia się
składników. Na samym końcu wsyp garstkę rodzynek (możesz oczywiście więcej) i wymieszaj ciasto łyżką.
Formę na babkę wysmaruj masłem i posyp bułką
tartą.
Wlej do niej masę. Następnie
rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. i włóż do niego formę z babką.
Moja piekła się 35 minut- na złoty kolor.
Oczywiście wszystko zależy od piekarnika. Niektóre pieką szybciej, inne wolniej.
Najbezpieczniej sprawdzać ciasto drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy,
znaczy, że babka jest już gotowa.
Formę wyjmij z piekarnika i studź w niej babkę
przez ok. 20 minut, po tym czasie wyjmij z niej ciasto i studź dalej na
kuchennej kratce.
Posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Już za chwileczkę Wielkanoc, dlatego korzystając z okazji chciałabym Wam kochani życzyć..
______________________________♥______________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Wiosny, ciepła i radości!:)
OdpowiedzUsuńbaba wygląda smakowicie. zachwyciła mnie Twoja patera - uwielbiam takie rzeczy! pozdrawiam 6niebo
OdpowiedzUsuńSpokojnych, radosnych, pełnych rodzinnego ciepła i miłości Świąt Wielkanocnych oraz stołu uginającego się pod całą masą smakowitości :)
OdpowiedzUsuńznakomita waniliowa baba, prosta a tak pyszna ! super ;)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt ;*
Szkoda tej drożdżowej baby, szkoda ...ale za to jest pyszna waniliowa:)
OdpowiedzUsuńBuziaki i zdrowych i wesołych Świąt życzę:)
Nawet jesli drozdzowa babe licho wzielo, nie warto sie z jej powodu denerwowac, bo ta ze zdjec jest piekna! :)
OdpowiedzUsuńSpokojnych i radosnych Swiat Olciku!
Pozdrawiam serdecznie
Jak już wiele razy wspominałam, babka to coś czym mogłabym zajadać się godzinami ;)
OdpowiedzUsuńWspaniała babka - kwintesencja świąt Wielkanocnych, żałuję, że nie mam odpowiedniej formy do jej upieczenie. Pozostaje mi więc mieć nadzieję, że do następnych zdążę takową zakupić :)
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci spokojnych, radosnych i smacznych Świąt !
Ależ się cieszę, że tu trafiłam :) Piękne te zdjęcia babki !
OdpowiedzUsuńWESOŁYCH ŚWIĄT !
Wszystkim miłośnikom dobrej kuchni życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.
OdpowiedzUsuńKlasyczna i piękna! :)
OdpowiedzUsuńMasz jakiś dobry sposób, żeby nie wyszedł zakalec? Niestety często mi się one zdarzają w babkach. Nie mogę pojąć dlaczego jednym z tych samych przepisów wychodzą piękne babki, a mnie nie :(
OdpowiedzUsuń