Babka waniliowa

Pyszna, prosta i bardzo szybka w wykonaniu babka.
Jeśli szukacie awaryjnego przepisu, ten jest idealny.
U mnie dzisiaj piękną babę drożdżową wzięło licho niestety.
W przypływie złości i sporej dawki adrenaliny postanowiłam przerobić przepis na babkę łaciatą i tak powstała zwykła.. waniliowa. Na koniec zrezygnowałam z lukru na rzecz zwykłego cukru pudru. Przypomina mi on trochę ten śnieg, który nie chce zniknąć z naszych ulic :(
 
Waniliowa babka
/ przepis własny/
 
- 250 g przesianej mąki pszennej
- 200 g cukru kryształu
- 100 g masła
- 100 g margaryny
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
-  garstka rodzynek (możesz dać oczywiście więcej)
- cukier puder (do dekoracji)
- masło + bułka tarta (do przygotowania foremki)
 
 
Masło wraz z margaryną stop w garnuszku, ostudź.
Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj wraz z proszkiem do pieczenia.
Ubij jajka z cukrem na białą masę, miksuj, nie przerywając dodawaj po 1 łyżce mąki i rozpuszczonego tłuszczu. Wlej esencję waniliową. Miksuj dalej do połączenia się składników. Na samym końcu wsyp garstkę rodzynek (możesz oczywiście więcej) i wymieszaj ciasto łyżką.
Formę na babkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Wlej do niej masę. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. i włóż do niego formę z babką.
Moja piekła się 35 minut- na złoty kolor. Oczywiście wszystko zależy od piekarnika. Niektóre pieką szybciej, inne wolniej. Najbezpieczniej sprawdzać ciasto drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, znaczy, że babka jest już gotowa.
Formę wyjmij z piekarnika i studź w niej babkę przez ok. 20 minut, po tym czasie wyjmij z niej ciasto i studź dalej na kuchennej kratce.
Posyp cukrem pudrem.
Smacznego!



 
Już za chwileczkę Wielkanoc, dlatego korzystając z okazji chciałabym Wam kochani życzyć..
 
                                                   Olcik.


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥______________________________

12 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. baba wygląda smakowicie. zachwyciła mnie Twoja patera - uwielbiam takie rzeczy! pozdrawiam 6niebo

    OdpowiedzUsuń
  2. Spokojnych, radosnych, pełnych rodzinnego ciepła i miłości Świąt Wielkanocnych oraz stołu uginającego się pod całą masą smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. znakomita waniliowa baba, prosta a tak pyszna ! super ;)

    Wesołych Świąt ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda tej drożdżowej baby, szkoda ...ale za to jest pyszna waniliowa:)
    Buziaki i zdrowych i wesołych Świąt życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet jesli drozdzowa babe licho wzielo, nie warto sie z jej powodu denerwowac, bo ta ze zdjec jest piekna! :)
    Spokojnych i radosnych Swiat Olciku!

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak już wiele razy wspominałam, babka to coś czym mogłabym zajadać się godzinami ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała babka - kwintesencja świąt Wielkanocnych, żałuję, że nie mam odpowiedniej formy do jej upieczenie. Pozostaje mi więc mieć nadzieję, że do następnych zdążę takową zakupić :)
    Życzę Ci spokojnych, radosnych i smacznych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ się cieszę, że tu trafiłam :) Piękne te zdjęcia babki !

    WESOŁYCH ŚWIĄT !

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkim miłośnikom dobrej kuchni życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.

    OdpowiedzUsuń
  10. Masz jakiś dobry sposób, żeby nie wyszedł zakalec? Niestety często mi się one zdarzają w babkach. Nie mogę pojąć dlaczego jednym z tych samych przepisów wychodzą piękne babki, a mnie nie :(

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie