Walentynkowe babeczki


Kiedy marzy ci się przygotowanie jakichś walentynkowych pyszności, ale w lodówce widzisz tylko światło... z pomocą przychodzą zakupy online! Korzystacie z takiej opcji? Ja muszę przyznać, że przekonałam się do tego rozwiązania dość niedawno. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania moich babeczek ze zdjęcia, zamówiłam online na everli.pl, z dostawą tego samego dnia! Czym jest everli.pl? To nic innego jak platforma zakupowa, która daje możliwość zrobienia zakupów w ulubionych marketach. Bardzo polubiłam tę opcję, zwłaszcza przy takich warunkach pogodowych, jakie mamy obecnie w kraju. Dla mnie to rozwiązanie idealne!

Już teraz zapraszam Cię na słodkości, które przygotowałam specjalnie z myślą o Dniu Zakochanych. Przepyszne babeczki Red Velvet ze śmietankową czapeczką na bazie serka mascarpone i bitej śmietanki oraz...czerwonych dodatków w postaci cukrowych serduszek, granata i truskawek skradną nie jedno serducho

Walentynkowe babeczki

/przepis na 12 sztuk/

 

- 1 ¼ szklanki mąki pszennej np. tortowej

- ½ szklanki drobnego cukru do wypieków

-1 jajko

- ½ szklanki oleju roślinnego

- ½ szklanki maślanki lub kefiru

- 2 łyżki wiórków kokosowych

- 1 łyżka kakao bez cukru

-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + szczypta proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

-1 łyżeczka białego octu winnego

- ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w proszku lub w żelu

- szczypta soli

 

dekoracja:

- 250 g serka mascarpone

- 200 ml śmietanki 30 lub 36%

- 3 łyżki cukru pudru

- cukrowe i czekoladowe serduszka

- pestki granata

- świeże truskawki

 

Do miski wlewam kefir lub maślankę, dodaję jajko, ocet, ekstrakt z wanilii, olej i wszystko dokładnie mieszam za pomocą trzepaczki tzw."rózgi". Do osobnej miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, sodę, czerwony barwnik w proszku i cukier. 

Łączę składniki obu misek i dokładnie mieszam całość za pomocą łyżki lub miksera. Wszystko dokładnie mieszam, ale tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Foremkę na muffiny wykładam papilotkami i przekładam do nich surowe, czerwone ciasto na babeczki (zwracam uwagę na to, by otworki na babeczki były wypełnione ciastem do ¾ wysokości- nie więcej).

Piekę w temp. 180 st C. (opcja grzania góra-dół) przez 20-25 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Upieczone babeczki wyjmuję i studzę na kuchennej kratce.

Następnie zabieram się za przygotowanie kremu.

W dużej misce miksuję serek mascarpone ze śmietanką, dodaję łyżka po łyżce cukier puder.

Mieszam całość do momentu, aż  krem będzie sztywny. Tak przygotowany krem przekładam do szprycy cukierniczej i dekoruję nim babeczki tworząc coś w rodzaju śmietankowej czapeczki.

Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na mniejsze części.

Granata rozkrajam i delikatnie wydłubuję z jego środka pestki.

Na wierzchu każdej babeczki układam świeże truskawki, pestki granata oraz cukrowe i czekoladowe serduszka.

Smacznego!


Wpis powstał we współpracy z everli.pl  Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania walentynkowych babeczek możesz zamówić online z dostawą nawet tego samego dnia za pomocą platformy zakupowej, która daje możliwość zrobienia zakupów w Twoich ulubionych marketach. 

Od dziś do soboty obowiązuje darmowa dostawa z kodem: WALENTYNKI 


2 komentarze

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Zrobiłem te babeczki na piknik z moją narzeczoną. Zamieniłem tylko granat, za którym nie przepada, na czerwoną porzeczkę prosto z ogrodu. Wyszły obłędne, polecam!

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie