Wiem, wiem.. nieźle się spóźniłam z recenzją "Make Photography Easier".
Książka miała swoją premierę przecież dobry miesiąc temu...
Mam jednak nadzieję, że wybaczysz mi tą niezłą obsuwę i mimo wszystko zostaniesz tutaj na chwilkę. Gwarantuję Ci, że warto.
Kasię Tusk można lubić lub nie. Można polemizować z jej karierą i sukcesem jaki odnosi realizując swoją pasję, czyli tworząc blog Make Life Easier.
Mówi się, że ma opłaconych ludzi, że żadnej treści nie tworzy sama, że wszystko jest tylko wydmuszką.
Jedno jest pewne- Kasia realizuje swoją pasję i świetnie jej to wychodzi!
Ma smak, wyczucie stylu, miliony czytelników i sporą wiedzę na temat fotografii.
Odbieram ją jako skromną osobę z dużym talentem.
Niemożliwością jest, aby przez tyle lat prowadzić tak popularny blog, na którym są głównie zdjęcia i nie mieć pojęcia o tym jak je robić, czy też w jaki sposób zapozować.
To są umiejętności na które pracuje się latami. Sama z własnego doświadczenia doskonale wiem, że robiąc osiemdziesiąt ujęć najczęściej tylko trzy, góra cztery nadają się do opublikowania.
Takie są realia "domowego fotografa".
Osobiście bardzo często dostaję maile pt." Jak to robisz, że Twoje zdjęcia są takie piękne?". Odpowiedź jest prosta: praca, praca, praca i jeszcze raz praca. Stale doskonalę swój warsztat i polecam to każdemu, dla kogo fotografia to nie tylko pstryknięcie przypadkowego zdjęcia z okazji Świąt. Do podobnego wniosku doszła również autorka.
Co jeszcze znajdziemy w książce? Wiele smaczków np. szereg podpowiedzi odnośnie fotografii kulinarnej, robienia ładnych zdjęć za pomocą smartfona czy wskazówek dotyczących poszukiwania ślubnego fotografa.
Oprócz tekstu w książce znajdziemy również mnóstwo pięknych, inspirujących fotografii z prywatnej kolekcji autorki.
Polecam!
A teraz zapraszam na jesienne, kruche babeczki ze śliwkami, budyniem i cynamonem.
Śliwki pomału już się niestety kończą. Jeśli jednak pospieszysz się, na pewno zdążysz upiec te pyszności.
Kruche babeczki ze śliwkami, budyniem i cynamonem
/ przepis własny, składniki na 10-12 sztuk/
-200 g mąki pszennej (tzw. krupczatki)
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru lub drobnego cukru brązowego
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka zimnej wody
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (kliknij po przepis)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu bez cukru
- 370 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- ok. 12-14 sztuk śliwek węgierek
dodatkowo:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
Składniki na ciasto kruche siekam nożem i szybko zagniatam.
Owijam w folię spożywczą i wkładam na ok. 1 h do lodówki.
W tym czasie foremki do tartaletek smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
Odkrajam 1/3 schłodzonego, kruchego ciasta i znów chowam do zamrażalnika.
Resztę ciasta rozwałkowuję na stolnicy posypanej mąką.
Wykrawam w nim za pomocą odwróconej foremki kółka. Wykrojonymi kółkami z kruchego ciasta wylepiam wcześniej przygotowane foremki, nakłuwam je widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 11 minut.
W czasie kiedy spody babeczek pieką się, myję i pozbawiam pestek śliwki.
Przygotowuję również budyń wg. przepisu na opakowaniu.
Wyjmuję z zamrażalnika pozostałą część kruchego ciasta i ścieram ją na tarce o grubych oczkach, uzyskując w ten sposób kruszonkę.
Podpieczone spody wyjmuję z piekarnika, dekoruję budyniem i śliwkami oraz kruszonką.
Piekę przez ok. 25-30 minut.
Dokładnie studzę i podaję.
Smacznego!
/ przepis własny, składniki na 10-12 sztuk/
-200 g mąki pszennej (tzw. krupczatki)
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru lub drobnego cukru brązowego
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka zimnej wody
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (kliknij po przepis)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu bez cukru
- 370 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- ok. 12-14 sztuk śliwek węgierek
dodatkowo:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
Składniki na ciasto kruche siekam nożem i szybko zagniatam.
Owijam w folię spożywczą i wkładam na ok. 1 h do lodówki.
W tym czasie foremki do tartaletek smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
Odkrajam 1/3 schłodzonego, kruchego ciasta i znów chowam do zamrażalnika.
Resztę ciasta rozwałkowuję na stolnicy posypanej mąką.
Wykrawam w nim za pomocą odwróconej foremki kółka. Wykrojonymi kółkami z kruchego ciasta wylepiam wcześniej przygotowane foremki, nakłuwam je widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 11 minut.
W czasie kiedy spody babeczek pieką się, myję i pozbawiam pestek śliwki.
Przygotowuję również budyń wg. przepisu na opakowaniu.
Wyjmuję z zamrażalnika pozostałą część kruchego ciasta i ścieram ją na tarce o grubych oczkach, uzyskując w ten sposób kruszonkę.
Podpieczone spody wyjmuję z piekarnika, dekoruję budyniem i śliwkami oraz kruszonką.
Piekę przez ok. 25-30 minut.
Dokładnie studzę i podaję.
Smacznego!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kruche wypieki, pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne te babeczki ze śliwkami miałam okazje je jeść u mammy ostatnio na pewno sama też spróbuje sobie zrobić takowe ;)
OdpowiedzUsuńBabeczki wyglądają kosmicznie apetycznie! Właśnie tego dziś szukałam, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń