10.08.2017

Wegańskie racuchy z malinami i czekoladą


Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na rozpustne śniadanie albo pyszny deser.
Wegańskie racuchy! 
Do ich przygotowania nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników.
Wystarczy: ulubione mleko roślinne, mąka, zmielone orzechy, cukier, drożdże i olej.
Pyszny efekt gwarantowany :-)



Wegańskie racuchy z malinami i czekoladą

/ składniki na 2 porcje/

- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki zmielonych migdałów lub wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka otrębów pszennych (możesz pominąć)
- 1 szklanka mleka roślinnego np. migdałowego (delikatnie podgrzanego)
-  1 kulka świeżych drożdży wielkości orzecha włoskiego
- 1 łyżeczka cukru
- olej kokosowy lub rzepakowy (do smażenia)
- filiżanka świeżych malin

polewa:
- 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka roślinnego (np. sojowego)
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub syropu z agawy

dodatkowo:
- świeże maliny
- cukier puder (możesz pominąć)


Maliny myję i osuszam na sicie.
Do dużej miski przesiewam przez sitko mąkę, dodaję otręby, zmielone migdały, szczyptę soli, cukier, pokruszone drożdże.
Wszystko to zalewam ciepłym mlekiem,  mieszam za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki . Gdy składniki się połączą dosypuję jeszcze świeże maliny, rozprowadzam je w cieście i  odstawiam wszystko na 15 minut- do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozgrzewam na patelni olej i partiami smażę placuszki.
Usmażone racuchy układam na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym/serwetką i osączam je z nadmiaru tłuszczu.
Przekładam na talerz i "buduję" z nich wieżyczkę.
W rondlu zagotowuję wodę, przykrywam go miską do której wkładam pokruszoną na kawałeczki czekoladę, mleko roślinne i syrop.
Para wodna podgrzeje miseczkę dzięki czemu składniki się rozpuszczą i polewa stanie się jedwabista.
Cały czas mieszając czekam, aż składniki mojej czekoladowej polewy się połączą i polewam nią placuszki.
Na końcu dekoruję je owocami i cukrem pudrem.
Smacznego! :-)




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥___________________________

2 komentarze:

  1. Mam bzika na punkcie placuszkow i mimo ze nie jestem weganką wyprobuje przepis, bo bardzo mi sie podoba uzycie drozdzy zamiast sody czy proszku do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.