Ten sernik to kwintesencja lata.
Jaglany, bezglutenowy spód, do tego serowo-owocowe wnętrze i chrupiąca kruszonka na wierzchu.
Jaglany sernik z leśnymi owocami (bezglutenowy)
/przepis własny, składniki na tortownicę o śr. 24 cm/
jaglany spód:
- 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka budyniu w proszku (bezglutenowego) lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 małe jajko
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżka oleju kokosowego (do wysmarowania formy)
sernik:
- 500 g twarogu (3-krotnie zmielonego)
- 50 g jogurtu naturalnego
- 2 całe jajka
- 2 białka
- 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka bezglutenowego budyniu w proszku bez cukru
- 1 szklanka świeżych owoców leśnych (jagody, maliny, jeżyny)
kruszonka:
- 25 g płatków jaglanych
- 25 g płatków owsianych (bez glutenu)
-30 g brązowego cukru
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 40 g oleju kokosowego (stałego)
Kaszę jaglaną ugotuj wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem kurkumy, ostudź.
W tym czasie przygotuj kruszonkę.
Do miski wsyp płatki jaglane, płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną, cukier, dodaj też wiórki i stały olej kokosowy.
Wszystko to wymieszaj za pomocą noża lub widelca do momentu, aż uzyskasz konsystencję piasku.
Przełóż wszystko do foliowego woreczka i włóż go do zamrażalnika.
Piekarnik nastaw na 180 st.
Następnie przełóż do dużej miski ostudzoną ugotowaną kaszę jaglaną, dodaj mąkę ziemniaczaną lub budyń, jajko, cukier i cynamon.
Zagnieć gładkie ciasto i wylep nim spód wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
W surowym cieście zrób dziurki za pomocą widelca. Tak przygotowany spód sernika wstaw na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika.
W tym czasie zmiksuj twaróg z jogurtem naturalnym i jajkami.
Dodaj cukier, ekstrakt oraz proszek budyniowy. Na samym końcu dodaj białka i wmieszaj je delikatnie do serowej masy.
Masę wylej na podpieczony, jaglany spód, posyp świeżymi owocami i kruszonką.
Piecz przez ok.60 minut.
______________________________♥___________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Pięknie wygląda. I ciekawostką jest zastosowanie kaszy. Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuń:-* koniecznie!
UsuńBiałko które dodajemy do sera ma być ubite na pianę?
OdpowiedzUsuńNie jest to konieczne :-)
Usuńwygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńSmakuje równie dobrze :-)
Usuńo mniam!
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńCudownie wygląda! Koniecznie wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie! <3
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń:-***
UsuńW kruszonce maja byc migdały czy płatki owsiane? Bo w składnikach sa płatki a w przepisie mowa o migdałach
OdpowiedzUsuńJuż poprawione ;-)
UsuńChodzi o płatki owsiane bezglutenowe.