Dzisiaj mam dla Was bardzo słodki wpis.
Uwielbiam rodzinne firmy z długoletnią tradycją.
Taki jest właśnie Bartnik Mazowiecki 🍯🐝🐝- rodzinna pasieka, która powstała 35 lat temu.
Taki jest właśnie Bartnik Mazowiecki 🍯🐝🐝- rodzinna pasieka, która powstała 35 lat temu.
źródło zdjęcia: http://bartnikmazowiecki.pl/o-nas
Pomysłodawcą i założycielem jest Edward Kaliński, a pomaga i powoli przejmuje biznes jego córka- Justyna. Za którą bardzo mocno trzymam kciuki. Kobieta i pszczoły to dość niespotykane połączenie! :-)
źródło zdjęcia: https://www.facebook.com/bartnikmazowiecki/
Do pszczelarzy od dawna mam wielki szacunek. To mozolna i bardzo ważna praca. Każdy słoik jest okupiony ogromną wytrwałością i poświęceniem.
Taki prawdziwy miód to samo dobro, prawda?
Jeśli chcesz zapoznać się z asortymentem i poczytać trochę więcej o historii tej pasieki wpadnij tutaj.
Miodowy biszkopt z truskawkami
/ przepis własny, składniki na okrągłą blachę o śr.24 cm/
- 220 g mąki pszennej
- 30 g otrębów pszennych
- 4 jajka
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- garść świeżych truskawek
Piekarnik nastawiam na temp. 180 stopni C.
Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na mniejsze kawałki.
Do dużej miski wsypuję otręby, przesianą przez sitko mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia, mieszam łyżką.
W osobnej misce ubijam jajka wraz z cukrem waniliowym i płynnym miodem przez ok. 3-5 minut i nadal miksując dodaję łyżka po łyżce mącznej mieszanki, na samym końcu wlewam olej i znów wszystko dokładnie mieszam.
Tortownicę smaruję odrobiną masła i posypuję mąką lub bułką tartą.
Wlewam ciasto, wyrównuję wierzch i dekoruję truskawkami.
Piekę ciasto przez ok. 45 minut. Jeśli patyczek wbity w ciasto jest suchy, to znak, że zostało upieczone.
Jeśli jednak jest jeszcze wilgotny dopiekam ciasto jeszcze przez ok. 5 minut.
Studzę i kroję na kawałki.
Smacznego! :-)
adres:
Bartnik Mazowiecki- Gospodarstwo Pasieczne E.Kaliński
ul.Bielska 43
Płock
______________________________♥_________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Pięknie to wygląda. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.com/
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńPięknie ta Pani wygląda. Tak się składa, że też mam na imię Justyna i razem z mężem zakładamy w tym roku pasiekę. Zaczynamy od 4 uli. Mam nadzieję, że też nam się uda stworzyć wieloletnią tradycję no i pyszny miód :-)
OdpowiedzUsuń