01.04.2017

Wielkanocne ciasteczka orkiszowe



Masz ochotę przygotować coś wyjątkowego, ale szkoda Ci czasu na wielogodzinne stanie przy kuchennym blacie? Mam dla Ciebie przepis na orkiszowe ciasteczka w wielkanocnych kształtach.
Owieczki, zajączki, króliczki. Wszystko co sobie wymarzysz :-)
Przy okazji tego przepisu testowałam trzy foremki do wykrawania ciastek od Bake-Shop.pl


Świetnie poradziły sobie z moją orkiszowo-maślaną masą, wycięły wszystkie wzory wraz z zachowaniem wszelkich detali.  Okazały się tak świetnej jakości, jak opisywane na stronie Bake-Shop.pl, a szybka dostawa przerosła moje oczekiwania!


Wielkanocne ciasteczka orkiszowe

/ przepis własny, składniki na ok. 30 ciasteczek/

- 270 g białej mąki orkiszowej typ 550
- 125 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego
- szczypta soli

dodatkowo:
-  biały i czerwony lukier (do dekoracji ciastek)
- mąka (do podsypywania blatu)
- migdały

Mąkę przesiewam przez sitko, dodaję cukier puder, pokrojone na kawałeczki zimne masło, sól, ekstrakt i wbijam jajko. Wszystko dokładnie zagniatam na plastyczną masę, jeśli ciasto będzie się bardzo kleić dodaję odrobinę mąki. 
Ciasto formuję w dużą kulę, owijam folią spożywczą i wkładam na 1-2 h do lodówki ( na najniższą półkę).
Po tym czasie na podsypany mąką blat lub stolnicę przekładam ciasto, dzielę na 3 części i wałkuję na placki o grubości ok. 1,5 cm.
Wykrawam kształty ciasteczek.


Każdemu zwierzaczkowi robię oczka i pyszczek za pomocą zwykłej wykałaczki.


Każdemu króliczkowi dodatkowo w łapki wkładam migdała.


Piekę w 200 stopniach C. przez ok. 10 minut.
Następnie studzę i dekoruję białym i czerwonym lukrem.

Smacznego! :-)


Ps: Foremki wykorzystane w przepisie to owieczka, zajączek i królik.  Znajdziesz w sklepie Bake-Shop.pl



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥___________________________

6 komentarzy:

  1. Smacznie się prezentuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zrobić ze zwykłej mąki? Bo wyglądają smakowicie a orkiszowej niestety nie posiadam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można np. z mąki pszennej luksusowej! :-)

      Usuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.