03.01.2017

Jaglane babeczki z jagodami, białą czekoladą i wanilią


Właściwie tego przepisu wcale miało tutaj nie być.
Jednak tuż po publikacji zdjęcia na moim instagramowym  profilu, od razu zapytaliście jak dokładnie przyrządzić te babeczki. 


A przepis jest przecież taki prosty i przyjemny.
Dodatkowo lubię go za to, że jest jednym ze sposobów wykorzystania ugotowanej kaszy jaglanej.



Jaglane babeczki z jagodami, białą czekoladą i wanilią
/ przepis własny, składniki na 12 sztuk/

- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki jaglanej
- 50 g ugotowanej kaszy jaglanej*
- 1/2 szklanki mleka lub płynnego jogurtu naturalnego
- 100 g cukru kokosowego
- 100 ml oleju kokosowego lub rzepakowego
- 2 jajka
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 1/2 szklanki mrożonych jagód
- laska wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody
- szczypta soli


Kaszę ugotuj i ostudź. Czekoladę posiekaj lub zetrzyj na tarce.
W misce wymieszaj mąkę, proszek, sodę, posiekaną czekoladę, ziarenka wanilii i cukier kokosowy.
W drugiej misce ubij jajka wraz z mlekiem lub jogurtem i olejem.
Następnie dodaj jagody i dokładnie wymieszaj wszystko za pomocą zwykłej łyżki.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami i nakładaj do niej porcje ciasta ( ok. 1,5 łyżki surowego ciasta na każdą babeczkę).
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. i piecz w  nim babeczki przez 15 minut (bez termoobiegu).
Następnie je wystudź. 
Smacznego! :-)


Uwagi:
 Jak ugotować kaszę jaglaną? To proste. Odmierz 1/2 szklanki kaszy ,upraż ją na suchej patelni. Kasza powinna intensywnie zacząć pachnieć- tak ma być. Następnie  przesyp kaszę do niedużego garnka, zalej przegotowaną wodą, wymieszaj i wylej płyn.  Dolej do garnka świeżą, gorącą wodę (3/4 szklanki)  i wsyp odrobinę soli. Przykryj garnek pokrywką i gotuj kaszę przez ok. 4 minuty od zagotowania. Wyłącz palnik i pozostaw garnek na wyłączonym, ale jeszcze ciepłym palniku na ok. 10 minut. Po tym czasie odkryj garnek, odparuj kaszę i wymieszaj.


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

5 komentarzy:

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.