Właściwie tego przepisu wcale miało tutaj nie być.
Jednak tuż po publikacji zdjęcia na moim instagramowym profilu, od razu zapytaliście jak dokładnie przyrządzić te babeczki.
A przepis jest przecież taki prosty i przyjemny.
Dodatkowo lubię go za to, że jest jednym ze sposobów wykorzystania ugotowanej kaszy jaglanej.
Jaglane babeczki z jagodami, białą czekoladą i wanilią
/ przepis własny, składniki na 12 sztuk/
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki jaglanej
- 50 g ugotowanej kaszy jaglanej*
- 1/2 szklanki mleka lub płynnego jogurtu naturalnego
- 100 g cukru kokosowego
- 100 ml oleju kokosowego lub rzepakowego
- 100 g cukru kokosowego
- 100 ml oleju kokosowego lub rzepakowego
- 2 jajka
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 1/2 szklanki mrożonych jagód
- laska wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody
- szczypta soli
Kaszę ugotuj i ostudź. Czekoladę posiekaj lub zetrzyj na tarce.
W misce wymieszaj mąkę, proszek, sodę, posiekaną czekoladę, ziarenka wanilii i cukier kokosowy.
W drugiej misce ubij jajka wraz z mlekiem lub jogurtem i olejem.
Następnie dodaj jagody i dokładnie wymieszaj wszystko za pomocą zwykłej łyżki.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami i nakładaj do niej porcje ciasta ( ok. 1,5 łyżki surowego ciasta na każdą babeczkę).
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. i piecz w nim babeczki przez 15 minut (bez termoobiegu).
Następnie je wystudź.
Smacznego! :-)
Uwagi:
Jak ugotować kaszę jaglaną? To proste. Odmierz 1/2 szklanki kaszy ,upraż ją na suchej patelni. Kasza powinna intensywnie zacząć pachnieć- tak ma być. Następnie przesyp kaszę do niedużego garnka, zalej przegotowaną wodą, wymieszaj i wylej płyn. Dolej do garnka świeżą, gorącą wodę (3/4 szklanki) i wsyp odrobinę soli. Przykryj garnek pokrywką i gotuj kaszę przez ok. 4 minuty od zagotowania. Wyłącz palnik i pozostaw garnek na wyłączonym, ale jeszcze ciepłym palniku na ok. 10 minut. Po tym czasie odkryj garnek, odparuj kaszę i wymieszaj.
______________________________♥_________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Jak zawsze przepysznie i piękne zdjęcia :) Pozdrawiam i zapraszam Cię do siebie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuń:-) dzięki!
UsuńSmakowite babeczki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
Usuń