21.08.2016

Bezglutenowy sernik ryżowy z borówkami i ciasteczkowym spodem


Wraz z końcem wakacyjnych miesięcy przychodzi mi chęć na pieczenie. Upały minęły, a piętrzące się na kuchennym parapecie owoce domagają się zużycia. Mogę więc (w końcu!) włączyć piekarnik i bez wyrzutów sumienia uruchomić dodatkowe źródło ciepła.
To świetny czas na owoce leśne i borówki. 
Ostatnio upiekłam bezglutenowy ryżowy sernik z borówkami i tegorocznym jagodowym dżemem, był przepyszny. Troszkę jak wielki pudding, trochę jak sernik a do tego ciasteczkowy spód.
Zachęcam do spróbowania :-)


Bezglutenowy sernik ryżowy z borówkami i ciasteczkowym spodem
/przepis własny, składniki na tortownicę o śr. 22 cm/

ciasteczkowy spód:
- 240 g bezglutenowych ciasteczek kakaowych
- 100 g masła
- szczypta soli

masa serowo-ryżowa:
- 750 sera sernikowego z wiaderka 
- 250 g serka ricotta 
- 200 g (ok. 2 woreczki) ugotowanego białego ryżu
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g  gęstej śmietanki 36% lub 30% (uwaga! niektóre śmietany mają w składzie gluten)
- 4 jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii 

dekoracja:
- 3 łyżki dżemu jagodowego (najlepiej domowej roboty)
- 1 szklanka świeżych borówek amerykańskich


Masło roztapiam w garnuszku i zdejmuję z ognia.
Składniki na ciasteczkowy spód umieszczam w kielichu blendera, zamykam i dokładnie miksuję na konsystencję piasku. 
Borówki myję i osuszam na sicie.
W dużej misce blenduję ugotowany ryż wraz ze śmietanką i  serkiem ricotta.
W osobnej misce ubijam jajka, dodaję cukier i miskuję wszystko do białości.
Partiami dodaję do tej mieszanki zblendowany wcześniej ryż, dodaję również łyżka po łyżce zwykły sernikowy twarożek. Zwalniając obroty miksera wlewam ekstrakt waniliowy.
Gdy masa będzie aksamitna przelewam ją na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód i dekoruję  dżemem jagodowym i posypuję borówkami.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni C. , wkładam do niego sernik  a tuż obok  żaroodporne naczynko wypełnione wodą i piekę  przez ok. 60 minut.
Po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i studzę w nim ciasto (min. 2 h).
Następnie przenoszę sernik w zimne miejsce - najlepiej do lodówki i chłodzę przez ok.4 h.

Smacznego! :-)



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥_________________________

7 komentarzy:

  1. Ślicznie wygląda i zapewne tak smakuje :) Nigdy nie robiłam sernika z ryżem. Muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda uroczo! Kwinesencja lata ;)
    Pozdrawiam!

    http://rajdlapodniebienia.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny, cudownie wyrośnięty, równiutki. I wspaniałe smaki. Po prostu ideał :-).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.