Wegańskie muffinki z gruszką i rabarbarem

Wszystko kwitnie, za oknem nie ustają ptasie trele, obudzone po zimowym śnie pszczoły dzielnie pracują całe dnie zapylając każdy kwiat.
Już za chwilę maj, najzieleńszy miesiąc w roku.


Na straganie pojawił się rabarbar, "będzie z niego kruche ciasto"- pomyślałam.
Już za kilkanaście minut plany zmieniły się całkowicie i powstały z niego wegańskie muffiny. 



/ przepis własny, składniki na 12 sztuk/

- 1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki mąki z amarantusa
- 1 szklanka mleka migdałowego (lub dowolnego mleka roślinnego)
- 1 łodyga rabarabru
- 1/2 dojrzałego banana 
- 1/3 gruszki
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta sody
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- szczypta soli 

Rabarbar i gruszkę myję, obieram i kroję w kostkę.
Wrzucam do rondelka o grubym dnie, dodaję 1 łyżeczkę syropu z agawy, 2 łyżeczki wody i duszę wszystko do konsystencji musu. Odstawiam.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier lub ksylitol, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, mieszam.
W małym garnuszku rozpuszczam olej kokosowy i studzę go.
Następnie przelewam do osobnej miski, dodaję rozgniecionego banana, wlewam mleko i ocet.
Zawartość obu misek dokładnie mieszam.Tak powstałą masę przekładam do foremek na muffinki, w każdą babeczkę wciskam łyżeczkę musu owocowego i dekoruję sezamem.
Piekę w 180 stopniach C. przez około 25 minut.
Smacznego! :-)


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥___________________________

1 komentarz

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Witaj,
    masz może pomysł jaką bezglutenową mąką mogę zastąpić tę z przepisu? I w jakich proporcjach? :)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie