Jaglany sernik z likierem Sheridan's
/ przepis własny, składniki na kwadratową formę o wym.20x20 cm/
masa serowa:
- 1 kg sera dwu lub trzyktrotnie zmielonego
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 160 g cukru
- 2 kieliszki likieru Sheridan's
- 1 łyżka kakao bez cukru
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
spód:
- 180 g mąki jaglanej
- 100 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Na kwadratową formę przekładam papier do pieczenia.
Do dużej miski przesiewam jaglaną mąkę, dodaję cukier puder, ekstrakt z wanilii, wbijam żółtko i wrzucam kawałeczki zimnego masła.
Wszystko dokładnie siekam nożem i zagniatam kruche ciasto.
Owijam je folią spożywczą i wkładam na 1 h do lodówki.
W tym czasie w dużej misce ubijam jajka z cukrem i ziarenkami wanilii, partiami dodając do nich zmielony ser.
Dokładnie mieszając dodaję mąkę jaglaną.
Do małej miski przekładam 1/4 porcji całej masy sernikowej, dodając do niej cynamon, kakao oraz likier. Dokładnie mieszam.
Schłodzone ciasto jaglane rozkładam na dnie formy do pieczenia, nakłuwając je widelcem. Piekę w 200 stopniach C. przez 13 minut- do uzyskania złotego koloru.
Po tym czasie rozkładam na podpieczonym spodzie ciemną masę serową, a następnie waniliową.
Wyrównuję wierzch mojego sernika i wkładam go na 50 minut do rozgrzanego do 180 stopni C. piekarnika.
Po upieczeniu dokładnie schładzam całe ciasto (min. 6 h a najlepiej całą noc).
Smacznego!
______________________________♥___________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńuroczy! nigdy nie myślałam, żeby dodawać mąkę jaglaną do masy serowej.
OdpowiedzUsuńWspaniały. Poproszę duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, zjadłabym na pewno;)
OdpowiedzUsuń