22.02.2016

Wegańska kasza manna z bananem + kilka słów o mleku roślinnym


W szaro-bury deszczowy poranek nic tak dobrze nie rozgrzewa jak miseczka pysznej i sycącej kaszki. Tym razem pokusiłam się o wersję wegańską- mleko krowie zastąpiłam roślinnym, migdałowym.
I muszę przyznać, że ta wersja bardzo mi odpowiada.
Jako dietetyk mam dla Ciebie radę odnośnie mleka roślinnego. Wiele osób traktuje je trochę jako modę czy fanaberię zupełnie nie zdając sobie sprawy z podstawowych faktów.
Poniżej przygotowałam mały przekrój przez najpopularniejsze z roślinnych napojów.
Mleko roślinne to wspaniała alternatywa dla osób z nietolerancją laktozy, uczulonych lub bardziej wrażliwych na białka mleka krowiego. Warto zdawać sobie sprawę, że mleko migdałowe polecane jest szczególnie osobom ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Mleko ryżowe natomiast zalecane jest alergikom,ale ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie mogą go spożywać osoby z cukrzycą! 
Sojowe natomiast dobrze wpłynie na organizm kobiety w okresie menopauzy, podobnie jak migdałowe obniży poziom "złego cholesterolu" i zmniejszy ryzyko chorób serca. Nie można jednak przesadzać z jego ilością- długotrwale spożywane może powodować alergie lub być przyczyną chorób tarczycy. Omijać szerokim łukiem powinni go chłopcy w okresie dorastania.
Mleko owsiane jest obok migdałowego jednym z moich ulubionych. Zawiera m.in. sporą dawkę magnezu, dwa razy więcej wapnia niż mleko krowie, witaminę A,E, B2, cynk, kwas foliowy. błonnik i kwasy Omega-3. Jest polecane dla osób z cukrzycą, obniża poziom cholesterolu, ma działanie przeciwbakteryjne oraz koi skołatane nerwy.
To jak? Może kolejną zupę mleczną, kawę czy koktajl przygotujesz trochę inaczej :-) ?



Wegańska kasza manna z bananem

/ przepis własny, składniki na 1 porcję/

- 1 szklanka mleka roślinnego 
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego (niekoniecznie)
- 1/2 dojrzałego banana

Banana obieram i kroję w plasterki, odkładam.
Mleko doprowadzam do wrzenia, wsypuję łyżka po łyżce kaszę.
Mieszam do momentu, aż uzyska gęstą konsystencję. Na sam koniec moją kaszkę łączę z olejem kokosowym.
Przelewam do miseczki, dodaję szczyptę soli, posypuję cukrem i układam na niej plasterki banana.
Smacznego!



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

9 komentarzy:

  1. Ja zdecydowanie polecam owsiane, wspaniały smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o oczywiście najlepsze dla wegan :) ja uwielbiam owsiane i migdałowe oraz kokosowe :) te trzy zdecydowanie najczęściej piję/używam :) a kaszki już wieki nie jadłam i chętnie przypomnę sobie jej smak, smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nic nie wspomniałaś o kokosowym :) ja ostatnio robię kokosowe, wcześniej migdałowe :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.