Szwedzkie pełnoziarniste bułeczki z orzechami i cynamonem


Mróz i śnieg jakie ostatnio nam towarzyszą sprzyjają wypiekom z dużą ilością cynamonu i innych korzennych przypraw.
Nie można sobie wymarzyć lepszej aury na upieczenie tych słodkich bułeczek rodem ze Szwecji niż ta! :-)


Szwedzkie pełnoziarniste bułeczki z orzechami i cynamonem 
/ przepis inspirowany tym, składniki na 10 bułeczek/

- 200 g mąki pszennej
-60 g otrębów pszennych
- 125 ml ciepłego mleka
- 50 g masła
- 3 łyżki ksylitolu
- 14 g świeżych drożdży
-  szczypta cynamonu cejlońskiego
- szczypta zwykłego białego cukru
- szczypta soli

nadzienie:
- garść posiekanych orzechów (mogą to być migdały, orzechy laskowe czy też orzechy włoskie)
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

syrop:
- 1 łyżka syropu z agawy
- 3 łyżki wody

do posypania:
- cukier perlisty


Z drożdży, odrobiny mąki,  3 łyżek ciepłego mleka i białego cukru robię zaczyn i czekam aż troszkę podrośnie.
W tym czasie do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję  otręby, sól, cynamon i ksylitol.
W małym garnuszku rozpuszczam masło i zdejmuję z ognia.
Do mącznej mieszanki dodaję wyrośnięty zaczyn i zagniatam ciasto, pod sam koniec wlewając rozpuszczone i wystudzone masło oraz resztę mleka.
Zagniatam elastyczne ciasto, przekładam je do miski i przykrywam czystą ściereczką.
Odstawiam w ciepłe miejsce na minimum 1 h- ciasto musi podwoić swoją objętość.
W tym czasie ucieram masło wraz z cynamonem i cukrem, dodaję posiekane orzechy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na podsypanym mąką blacie i rozsmarowuję na nim nadzienie.
Zawijam w rulon i kroję przy pomocy ostrego noża w plastry o grubości 1,5-2 cm,
Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.
Bułeczki pozostawiam w cieple, aby podwoiły swoją objętość, trwa to zazwyczaj około 1h.
W szklance mieszam syrop wraz z wodą i smaruję tak powstałą mieszanką moje bułeczki. Na końcu posypuję je cukrem perlistym.
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C. i piekę w nim bułeczki przez około 15 minut- czas pieczenia zależy od ich wielkości oraz mocy piekarnika. Najlepiej po 10 minutach kontrolować stopień ich wypieczenia.
Smacznego! :-)



Uwagi:
-Do moich bułeczek użyłam mąki pełnoziarnistej, jeśli chcesz upiecz je na białej mące.
Ten przepis Ci w tym pomoże :-)
-  Nie masz ochoty na posypywanie bułeczek cukrem perlistym? Zrezygnuj z niego, będą równie pyszne.

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

12 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Pyszne bułeczki i bardzo klimatyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te bułeczki. Bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiały być przepyszne :) Do tego jeszcze te magiczne zdjęcia! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie smaki zimową pora :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko co z cynamonem jest super :) Wyglądają apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam kiedyś podobne, pyszne są. Uwielbiam cynamon i niemal wszystko co cynamonowe. Czy zamiast otrąb pszennych można dać inne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może to być np. mąka pełnoziarnista lub zmielone orzechy, mogą to być też zarodki pszenne :)

      Usuń

jestem na instagramie