16.11.2015

Bezglutenowe marmurkowe ciasteczka z migdałami


W okolicach Adwentu zamieniam się w prawdziwego ciasteczkożercę.
Mam ochotę wypróbować wszystkie przepisy świata na te drobne, kruche wypieki.
Ze wszystkich stron kuszą mnie piękne fotografie i smaczne przepisy.
Począwszy od słodkich, kojarzących się ze śniegiem i Świętym Mikołajem  Linzer Cookies, poprzez treściwe i nasycone miodem prawdziwie polskie pierniczki a skończywszy na leciutkich jak piórko migdałowych gwiazdkach Zimsterne.
Poniżej podaję prosty przepis na bezglutenowe marmurkowe ciasteczka, one w tym roku oficjalnie otwierają sezon okołoświątecznych wypieków :)



Bezglutenowe marmurkowe ciasteczka z migdałami
/ przepis własny, składniki na 40 ciasteczek/

- 230 g mieszanki mąki bezglutenowej (u mnie: 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki ziemniaczanej oraz 20 g mąki amarantusowej oraz 10 g bezglutenowego budyniu w proszku)
- 100 g zimnego masła
- 4 płaskie łyżki drobnego ksylitolu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (domowej roboty)
- 4 kosteczki bezglutenowej gorzkiej czekolady
- szczypta soli

dodatkowo:
- migdały 

Czekoladę siekam.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję proszek budyniowy,  ksylitol, sól, wbijam jajko oraz wrzucam kawałki zimnego masła i ekstrakt waniliowy, na samym końcu wsypuję posiekane kosteczki czekolady.
Zagniatam dłońmi zwarte ciasto.
Zawijam ciasto w folię spożywczą i wkładam na 1 h do lodówki.
Po tym czasie podsypuję kuchenny blat mąką amarantusową i rozwałkowuję ciasto na grubość około 3 mm, wykrawam foremkami kształty.
W każde ciasteczko wbijam migdał lub migdały.
Rozkładam ciasteczka na dwóch płaskich blachach od piekarnika wyłożonych pergaminem i piekę w temp. 200 stopni C. (bez termoobiegu) przez około 10 minut.
Upieczone studzę na kuchennej kratce.
Przechowuję w blaszanej puszce do 2 tygodni.

Smacznego!:)



Ps: Często pytacie o ten czajnik, można go dostać tu :).

 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

3 komentarze:

  1. To ja się zdam na Ciebie i wypróbuje tylko te najlepsze, które polecisz :D ...

    Wyglądają rewelacyjnie! A zdjecia jak zawsze cudne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze ciasteczka! :)
    Zdjęcia są mistrzowskie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być pyszne! takie małe skarby :>

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.