15.02.2015

Wegańskie trufle


 Moja czekoladowa faza trwa w najlepsze!
Tym razem na blogu prosta i zdecydowanie pożywniejsza wersja trufli.
Przyrządziłam je na bazie orzechów i suszonych owoców. I kto powiedział, że słodycze nie są zdrowe? :)


/ składniki na ok. 15 trufelków/

- 1 szklanka nerkowców
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/3 szklanki suszonych moreli i wiśni
- 2 łyżeczki wody 
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli

do obtoczenia:
- 4 łyżki wiórków koksoowych
- 4 łyżki kakao


Orzechy i bakalie namoczyłam, odłałam z nich wodę i wrzuciłam do blendera.
Zmiksowałam wszystko na proszek, dolałam ekstrakt waniliowy i wodę i znów chwilkę miksowałam.
Masa stała się klejąca. Odstawiłam ją w chłodne miejsce na 30 minut, aby jeszcze troszkę bardziej stężała.
W rondlu zagotowałam wodę, przykryłam go ceramiczną miseczką i wrzuciałam do niej połamaną czekoladę, mieszałam do momentu, aż czekolada się rozpuściła.
Wyjęłam z chłodnego miejsca przygotowaną wcześniej owocowo-orzechową masę i ulepiłam z niej 15 kulek wielkości orzecha włoskiego.
Każdą z nich maczałam w czekoladzie, a następnie obtaczałam w wiórkach lub kakao.
Odstawiłam na ok. 20 minut, aby czekolada stężała.
Tak przygotowane trufle można przechowywać ok. 7 dni zamknięte w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.
Smacznego!




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

16 komentarzy:

  1. świetne zdjęcia! za każdym razem jak tu wchodzę napatrzeć się na nie nie mogę :) a poza tym - bardzo ciekawy pomysł na trufle - fajnie, że są wegańskie ;) ogólnie mam słabość do takich słodkości! ale cóż się dziwić ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za miłe słowa;) miłego dnia!!

      Usuń
  2. przepyszne trufle, idealne na niedzielne popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu zrobić domowe trufle! Twoje wyglądają ślicznie, aż szkoda jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowe i pyszne! Uwielbiam właśnie takie słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o jejku...ale bym zjadla takie trufle..napewno skorzystam z przepisu:)
    jolahogg.com

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne zdjęcia, kochana.
    niby nic, a fascynują.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy pomysł i piękne zdjęcia! Ja robiłam z użyciem daktyli, ale wyobrażam sobie jak muszą smakować z wiśniami...bo w końcu czekolada i wiśnie to połączenie niebiańskie *.*

    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z wiśniami jest mega smakowicie, a do daktyli niesety ciągle próbuję się przekonać- bo ich smaku nie znoszę :P

      Usuń
  8. Jakie to musi być dobre! Dobrze wiedzieć, że nie ja jedna przeżywam intensywną fascynację czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.