Jeśli tu jesteś, to na pewno uwielbiasz zdrowe i
nieskomplikowane pomysły na obiad.
Dziś mam coś specjalnie dla
Ciebie. Potrawka z kaszy pęczak z burakiem i kozim serem posypana orzechami
laskowymi i przyprawiona sporą ilością tymianku.
Do jej przygotowania użyłam garnka z linii Tefal Duetto, posiada on wyprofilowany brzeg (tzw. dziubek), który ułatwia przelewanie. Uchwyty umiejscowione po bokach nie nagrzewają się podczas gotowania.
Wykorzystałam też parowar Tefal Vitacuisine Compact .
Jest to cudowne urządzenie, które znacznie ułatwiło mi
pracę w kuchni.
Przyrządziłam w nim na parze buraki oraz kaszę.
Mile zaskoczyła mnie funkcja Vitamin+ , czyli
ultraszybkie i delikatne gotowanie, które gwarantuje zachowanie większej ilości
przeciwutleniaczy oraz witamin.
Pomysłowe jest również wyposażenie tego urządzenia- 2
tacki do gotowania potraw oraz 4 szklane kubeczki do przygotowania kaszy, ryżu,
musu czy deserów.
Konstrukcja uniemożliwia przenikanie się smaku i
zapachów. Wyświetlacz LCD pozwala w prosty i szybki sposób ustawić czas
gotowania, wcisnąć jego opóźniony start czy też funkcję podtrzymania ciepła.
Na samym końcu moja kasza "wylądowała" na patelni Tefal Talent 26cm, która dzięki nieprzywierającym powłokom pozwoliła mi ograniczyć
zużycie tłuszczu.
Warto też wspomnieć o odpornej na zarysowania
wewnętrznej warstwie czy wskaźniku temperatury smażenia Thermo-Spot. Ten
ostatni pozwala na ocenę optymalnej temperatury smażenia. Jest to fajna i
przydatna funkcja, bo przecież chcemy aby nasze potrawy jak najdłużej zachowały
naturalny smak i aromat.
Rączka patelni podobnie jak w przypadku garnka nie
nagrzewa się i jest wygodna w obsłudze.
Kasza pęczak z burakiem, kozim serem i
orzechami
/ składniki dla 3 osób/
- 200 g kaszy pęczak
- 2 duże buraki
- 1 cebula szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 pęczka świeżego tymianku
- sól, pieprz
- 3 łyżki serka Philadelphia lub mascarpone
bulion:
- 500 ml wody
- 1/3 selera
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1/2 pora
- 1 listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól
do dekoracji:
- garść orzechów laskowych
- 1/2 koziej roladki
- kilka listków świeżego tymianku
Warzywa na bulion myję i obieram.
Wkładam do garnka, wlewam 500 ml wody i dodaję
przyprawy. Gotuję na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
Buraki obieram, kroję w 2 cm talarki.
Kaszę płuczę na sicie o drobnych oczkach.
Do wnętrza parowaru nalewam wodę, kaszę umieszczam w
szklanych pojemniczkach zalewając ją zimną wodą. Krążki buraków układam na 2
tackach i składam parowar. Wciskam przycisk start i nastawiam czas pracy na 25
minut.
Po
tym czasie zdejmuję "pięterko" ze szklanymi kubeczkami w których jest
kasza
oraz
buraki z tacek i kroję je w kostkę. Szalotkę i czosnek obieram i siekam.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i podsmażam
ok. 5 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie wrzucam buraki, ugotowaną kaszę i wlewam
bulion.
Całość gotuję ok. 10 minut- do momentu, aż kasza
wchłonie wodę z bulionu.
Dodaję serek, zioła i przyprawy.
Podaję na talerzu wraz z plastrami koziej roladki, orzechami
i listkami świeżego tymianku.
Smacznego!:)
Przypomnienie o
konkursie!
Trwa konkurs na facebooku marki Tefal
Zachęcam do głosowania na mój obiad klik. Wszyscy
głosujący mają możliwość wygrania sprzętu Tefal !
Rywalizacja polega na tym, aby pod moim przepisem zaproponować swój pomysł na danie z wykorzystaniem użytego
przeze mnie sprzętu Tefal ( patelnia Talent 26 cm, parowar Tefal Vitacuisine Compact oraz garnek
Tefal Duetto). Wybiorę
spośród zgłoszeń najbardziej pomysłowe
dania! :)
Szczegóły w regulaminie klik
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
rewelacyjny pomysł na podanie kaszy pęczak! :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie i tak ładnie pokazane; )
OdpowiedzUsuńsmakowite danie! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń