10.12.2014

Kasza pęczak z burakiem, kozim serem i orzechami


Jeśli tu jesteś, to na pewno uwielbiasz zdrowe i nieskomplikowane pomysły na obiad.
Dziś mam coś specjalnie dla Ciebie. Potrawka z kaszy pęczak z burakiem i kozim serem posypana orzechami laskowymi i przyprawiona sporą ilością tymianku.



Do jej przygotowania użyłam garnka z linii Tefal Duetto, posiada on  wyprofilowany brzeg (tzw. dziubek), który ułatwia przelewanie. Uchwyty umiejscowione po bokach nie nagrzewają się podczas gotowania.


Wykorzystałam też parowar Tefal Vitacuisine Compact .
Jest to cudowne urządzenie, które znacznie ułatwiło mi pracę w kuchni.
Przyrządziłam w nim na parze buraki oraz kaszę.
Mile zaskoczyła mnie funkcja Vitamin+ , czyli ultraszybkie i delikatne gotowanie, które gwarantuje zachowanie większej ilości przeciwutleniaczy oraz witamin.
Pomysłowe jest również wyposażenie tego urządzenia- 2 tacki do gotowania potraw oraz 4 szklane kubeczki do przygotowania kaszy, ryżu, musu czy deserów. 


Konstrukcja uniemożliwia przenikanie się smaku i zapachów. Wyświetlacz LCD pozwala w prosty i szybki sposób ustawić czas gotowania, wcisnąć jego opóźniony start czy też funkcję podtrzymania ciepła.


Na samym końcu moja kasza "wylądowała" na patelni Tefal Talent 26cm, która dzięki nieprzywierającym powłokom pozwoliła mi ograniczyć zużycie tłuszczu.

Warto też wspomnieć o odpornej na zarysowania wewnętrznej warstwie czy wskaźniku temperatury smażenia Thermo-Spot. Ten ostatni pozwala na ocenę optymalnej temperatury smażenia. Jest to fajna i przydatna funkcja, bo przecież chcemy aby nasze potrawy jak najdłużej zachowały naturalny smak i aromat.
Rączka patelni podobnie jak w przypadku garnka nie nagrzewa się i jest wygodna w obsłudze.


Kasza pęczak z burakiem, kozim serem i orzechami 
/ składniki dla 3 osób/

- 200 g kaszy pęczak
- 2 duże buraki
- 1 cebula szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 pęczka świeżego tymianku
- sól, pieprz
- 3 łyżki serka Philadelphia lub mascarpone

bulion:
- 500 ml wody
- 1/3 selera
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1/2 pora
- 1 listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól

do dekoracji:
- garść orzechów laskowych
- 1/2 koziej roladki
- kilka listków świeżego tymianku


Warzywa na bulion myję i obieram.
Wkładam do garnka, wlewam 500 ml wody i dodaję przyprawy. Gotuję na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.


Buraki obieram, kroję w 2 cm talarki.
Kaszę płuczę na sicie o drobnych oczkach.
Do wnętrza parowaru nalewam wodę, kaszę umieszczam w szklanych pojemniczkach zalewając ją zimną wodą. Krążki buraków układam na 2 tackach i składam parowar. Wciskam przycisk start i nastawiam czas pracy na 25 minut.
Po tym czasie zdejmuję "pięterko" ze szklanymi kubeczkami w których jest kasza



oraz buraki  z tacek i kroję je w kostkę. Szalotkę i czosnek obieram i siekam.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i podsmażam ok. 5 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie wrzucam buraki, ugotowaną kaszę i wlewam bulion.
Całość gotuję ok. 10 minut- do momentu, aż kasza wchłonie wodę z bulionu.


Dodaję serek, zioła i przyprawy.
Podaję na talerzu wraz z plastrami koziej roladki, orzechami i listkami świeżego tymianku.
Smacznego!:)



Przypomnienie o konkursie!
Zachęcam do głosowania na mój obiad klik.  Wszyscy głosujący mają możliwość wygrania sprzętu Tefal ! Rywalizacja polega na tym, aby pod moim przepisem zaproponować swój pomysł na danie z wykorzystaniem użytego przeze mnie sprzętu Tefal ( patelnia Talent 26 cm, parowar Tefal Vitacuisine Compact oraz garnek Tefal Duetto). Wybiorę spośród zgłoszeń najbardziej pomysłowe dania! :)


Szczegóły w regulaminie klik



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

3 komentarze:

  1. rewelacyjny pomysł na podanie kaszy pęczak! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie i tak ładnie pokazane; )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.