Czekoladowe ciasto z cytrusami i konkurs Tefal!



Dziś zapachniało u mnie Świętami. To wszystko za sprawą czekoladowego ciasta z cytrusowym aromatem.

Do jego przygotowania użyłam  dwóch nowych nabytków, czyli robota planetarnego Tefal Masterchef Gourmet


oraz wyciskarki TefalInfiny Press.


  Z początku do robota podchodziłam z rezerwą. Przyzwyczajona do wachlarza funkcji jakie niesie za sobą Kitchen Aid traktowałam go trochę jak „brzydkie kaczątko”. Zupełnie niepotrzebnie! Masterchef  Gourmet to  tańszy odpowiednik amerykańskiego brata.  Kosztuje 919 zł, a mnogość jego funkcji oraz wygoda w użytkowaniu sprawiają, że wcale nie pozostaje daleko w tyle. Wyciskarka Tefal Infiny Press również okazała się być bardzo przydatna. Jej technologia Juice Press  zapewnia wyciskanie soku ze wszystkich owoców i warzyw, a nawet ziół ! oraz daje gwarancję niwelowania strat na ilości tak ważnej witaminy C  i przeciwutleniaczy podczas wyciskania.
 Trzy kominy do dozowania produktów ułatwiają pracę. Podoba mi się jej wykonanie. Jest stabilna i masywna. Dwa plastikowe dzbanuszki, które znajdziemy w zestawie zapewniają komfort pracy.
Sok spływa do jednego z nich, a do drugiego odprowadzana jest ze sprzętu owocowo-warzywna pupla, którą można wykorzystać  później do przygotowania musu czy też ciasta.
Zanim przygotuję jakąś słodycz na bazie owocowej puply, chciałabym podzielić się z Tobą przepisem na  czekoladowy wypiek ze świeżo wyciskanym mandarynkowo-pomarańczowym sokiem.


Czekoladowe ciasto z cytrusami
/przepis własny, składniki na tortownicę o śr. 18 cm/

- 150 g mąki pszennej
- 120 g miękkiego masła
- 120 g gorzkiej czekolady (użyłam 60%)
- 115 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1/ 2 szkl. Świeżo wyciśniętego soku pomarańczowo-mandarynkowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji:
- plastry mandarynek
- 80 g gorzkiej i mlecznej czekolady
- 1 łyżka mleka
- 1 ½ szkl wody
- 2 łyżki cukru
- 5 plastrów mandarynek

Pomarańczę i dwie mandarynki kroję na połówki,


obieram i wkładam do kominów wyciskarki.
Włączam przycisk i wyciskam sok. 


Przelewam go do szklanki.


Skórkę z ½ pomarańczy sparzam wrzątkiem i kroję na maleńkie paseczki.
Do misy robota planetarnego przesiewam mąkę, dodaję miękkie masło, cukier, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową. Włączam tryb numer 2  i czekam 4 minuty. W tym czasie rozpuszczam w kąpieli wodnej 120 g gorzkiej czekolady i dodaję do wcześniej wymieszanego ciasta wraz z ½ szklanki wyciśniętego soku. Włączam znów tryb numer 2 i czekam jeszcze 1 minutę.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej surowe ciasto za pomocą silikonowej szpatułki lub łyżki.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C (bez termoobiegu) i wkładam ciasto na 50 minut.
Po upływie tego czasu wbijam w nie drewniany patyczek- jeśli jest suchy to znak, że ciasto jest upieczone. W kąpieli wodnej rozpuszczam dwa rodzaje czekolady wraz z łyżką mleka i tak przygotowaną polewą dekoruję ciasto. Następnie w rondelku zagotowuję 1 ½ szklanki wody wraz z cukrem i wrzucam do niej na 3 minuty plasterki mandarynki.
Wyjmuję i osączam na papierowym ręczniku.
Plastry mandarynki rozkładam na wierzchu ciasta dopiero, gdy czekoladowa polewa zastygnie.
Smacznego!:)






Konkurs!
Do 21. 12. 2014 r. trwa konkurs na facebooku marki Tefal klik 
Zachęcam do głosowania na mój deser klik .  Wszyscy głosujący mają możliwość wygrania sprzętu Tefal ! Rywalizacja polega na tym, aby pod moim przepisem zaproponować swój pomysł na deser z wykorzystaniem użytego przeze mnie sprzętu Tefal (wyciskarka do soków Tefal Infiny Press i mikser planetarny Tefal Masterchef Gourmet). Już w niedzielę wybiorę spośród zgłoszeń najbardziej pomysłowe dania! :)


Szczegóły w regulaminie klik

10 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. jakie słodkości pyszne!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne zdjęcia i smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda! Jutro biorę się zapieczenie :) Ale jeśli posiadam tortownicę o średnicy ok.24 cm to jakie powinny być proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  4. A jeszcze mam jedno pytanko... Czy to ciasto będzie tak samo dobre następnego dnia? Czy jest to jedne z tych ciast, które nie może nie wyjść ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto będzie jeszcze lepsze! następnego dnia;) Każde ciasto może nie wyjść :p

      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Wizyta u Ciebie o 23 to masochizm w czystej postaci.... Jak tu spać? Jak tu nie jeść?!

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie