Dziś zapachniało u
mnie Świętami. To wszystko za sprawą czekoladowego ciasta z cytrusowym
aromatem.
Do jego przygotowania
użyłam dwóch nowych nabytków, czyli
robota planetarnego Tefal Masterchef Gourmet
oraz wyciskarki TefalInfiny Press.
Z początku do robota podchodziłam z rezerwą.
Przyzwyczajona do wachlarza funkcji jakie niesie za sobą Kitchen Aid
traktowałam go trochę jak „brzydkie kaczątko”. Zupełnie niepotrzebnie!
Masterchef Gourmet to tańszy odpowiednik amerykańskiego brata. Kosztuje 919 zł, a mnogość jego funkcji oraz
wygoda w użytkowaniu sprawiają, że wcale nie pozostaje daleko w tyle.
Wyciskarka Tefal Infiny Press również okazała się być bardzo przydatna. Jej
technologia Juice Press zapewnia wyciskanie
soku ze wszystkich owoców i warzyw, a nawet ziół ! oraz daje gwarancję
niwelowania strat na ilości tak ważnej witaminy C i przeciwutleniaczy podczas wyciskania.
Trzy kominy do
dozowania produktów ułatwiają pracę. Podoba mi się jej wykonanie. Jest stabilna
i masywna. Dwa plastikowe dzbanuszki, które znajdziemy w zestawie zapewniają
komfort pracy.
Sok spływa do jednego
z nich, a do drugiego odprowadzana jest ze sprzętu owocowo-warzywna pupla,
którą można wykorzystać później do
przygotowania musu czy też ciasta.
Zanim przygotuję jakąś
słodycz na bazie owocowej puply, chciałabym podzielić się z Tobą przepisem
na czekoladowy wypiek ze świeżo
wyciskanym mandarynkowo-pomarańczowym sokiem.
Czekoladowe ciasto z cytrusami
/przepis własny, składniki na tortownicę o śr. 18 cm/
- 150 g mąki pszennej
- 120 g miękkiego
masła
- 120 g gorzkiej
czekolady (użyłam 60%)
- 115 g cukru
trzcinowego
- 2 jajka
- 1/ 2 szkl. Świeżo
wyciśniętego soku pomarańczowo-mandarynkowego
- 1 łyżeczka proszku
do pieczenia
Do dekoracji:
- plastry mandarynek
- 80 g gorzkiej i
mlecznej czekolady
- 1 łyżka mleka
- 1 ½ szkl wody
- 2 łyżki cukru
- 5 plastrów
mandarynek
Pomarańczę i dwie
mandarynki kroję na połówki,
obieram i wkładam do
kominów wyciskarki.
Włączam przycisk i
wyciskam sok.
Przelewam go do szklanki.
Skórkę z ½ pomarańczy
sparzam wrzątkiem i kroję na maleńkie paseczki.
Do misy robota
planetarnego przesiewam mąkę, dodaję miękkie masło, cukier, proszek do
pieczenia i skórkę pomarańczową. Włączam tryb numer 2 i czekam 4 minuty. W tym czasie rozpuszczam w
kąpieli wodnej 120 g gorzkiej czekolady i dodaję do wcześniej wymieszanego
ciasta wraz z ½ szklanki wyciśniętego soku. Włączam znów tryb numer 2 i czekam
jeszcze 1 minutę.
Tortownicę wykładam
papierem do pieczenia i przekładam do niej surowe ciasto za pomocą silikonowej
szpatułki lub łyżki.
Piekarnik nagrzewam
do 180 stopni C (bez termoobiegu) i wkładam ciasto na 50 minut.
Po upływie tego czasu
wbijam w nie drewniany patyczek- jeśli jest suchy to znak, że ciasto jest
upieczone. W kąpieli wodnej rozpuszczam dwa rodzaje czekolady wraz z łyżką
mleka i tak przygotowaną polewą dekoruję ciasto. Następnie w rondelku
zagotowuję 1 ½ szklanki wody wraz z cukrem i wrzucam do niej na 3 minuty
plasterki mandarynki.
Wyjmuję i osączam na
papierowym ręczniku.
Plastry mandarynki
rozkładam na wierzchu ciasta dopiero, gdy czekoladowa polewa zastygnie.
Smacznego!:)
Konkurs!
Do 21. 12. 2014 r. trwa konkurs na facebooku marki Tefal klik
Zachęcam do głosowania na mój deser klik . Wszyscy głosujący mają możliwość wygrania sprzętu Tefal !
Rywalizacja polega na tym, aby pod moim przepisem zaproponować swój pomysł na deser z wykorzystaniem użytego przeze mnie
sprzętu Tefal (wyciskarka
do soków Tefal Infiny Press i mikser planetarny Tefal Masterchef Gourmet). Już
w niedzielę wybiorę spośród zgłoszeń najbardziej pomysłowe
dania! :)
Szczegóły w regulaminie klik
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
jakie słodkości pyszne!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuńcudowne zdjęcia i smaki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńPrzepysznie wygląda! Jutro biorę się zapieczenie :) Ale jeśli posiadam tortownicę o średnicy ok.24 cm to jakie powinny być proporcje?
OdpowiedzUsuńPowinnaś o ok. 1/3 je zwiększyć :)
UsuńA jeszcze mam jedno pytanko... Czy to ciasto będzie tak samo dobre następnego dnia? Czy jest to jedne z tych ciast, które nie może nie wyjść ? :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto będzie jeszcze lepsze! następnego dnia;) Każde ciasto może nie wyjść :p
UsuńPozdrawiam
Wizyta u Ciebie o 23 to masochizm w czystej postaci.... Jak tu spać? Jak tu nie jeść?!
OdpowiedzUsuń:D:D
Usuń