01.12.2013

Tarta z solonym karmelem, orzeszkami i gorzką czekoladą


No i wreszcie ten upragniony grudzień :) Dni coraz krótsze, święta za dwadzieścia trzy dni. Powolutku przygotowuje się do prezentowania  nowych i ciekawych przepisów świątecznych. Dziś zagniotłam ciasto na pierniczki (chcesz przepis? kliknij tutaj) oraz na  kruche miodowe ciasteczka.
Z każdym tygodniem świąt będzie tutaj przybywać. Bądź czujny!
:)
A tymczasem na tarta..


W smaku przypomina znane wszystkim batoniki Snickers. Słodycz i słony smak mieszają się tutaj z chrupkością czekoladowego spodu i czekolady. Najlepiej smakuje dzień po upieczeniu. Jeśli nie posiadasz formy do tarty, nic nie szkodzi. Możesz wykorzystać kwadratową formę do ciasta, a po upieczeniu kroić tartę na kwadraciki.
Pycha!




/ przepis własny, składniki na formę o średnicy 22 cm/

spód:
- 160 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao bez cukru
 - szczypta soli

krem:
- 200 g śmietanki 36%
- 100 g cukru
- 40 g masła
- 1/2 łyżeczki soli

wykończenie:
- puszka (130 g) solonych orzeszków ziemnych
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 100 ml mleka

dodatkowo:
- 1 łyżka masła + 1 łyżka bułki tartej (do wysmarowania formy)

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder, sól, kakao, wbij jajko. Zagnieć szybko ciasto, zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do zamrażalnika lub na 1,5 h do lodówki.
W tym czasie wysmaruj formę do tarty masłem i oprósz bułką tartą.
Następnie rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie i wylep nim formę.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (bez termoobiegu) i podpiekaj spód przez 15- 20 minut.
W tym czasie przygotuj solony karmel.
W rondelku rozpuść cukier (do złotego koloru).
Następnie cały czas mieszając dodaj kawałeczki masła i wlej śmietankę. Non stop podgrzewaj masę na wolnym ogniu i oczywiście mieszaj (doskonale sprawdza się do tego celu silikonowa szpatułka).
Dodaj sól i redukuj masę do momentu, aż będzie nieco ciągnąca (trwa to zazwyczaj 5 minut).
Na upieczony i wystudzony spód wyłóż tak przygotowaną masę karmelową. Następnie posyp orzeszkami ( garść odłóż do dekoracji).
W rondelku zagotuj wodę. Tabliczkę czekolady połam na kawałki, włóż do miseczki. Miseczkę postaw na rondelku z gotującą się wodą, mieszając rozpuszczaj czekoladę. Wlej (nadal mieszając) mleko. Tak powstałą polewą udekoruj ciasto, posyp pozostałymi orzeszkami.
Odstaw na minimum 3 h do stężenia (najlepiej na całą noc). Krój ciasto ostrym nożem.
Smacznego!








Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

20 komentarzy:

  1. mmmm... yammy... brzmi mega pysznie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To z pewnością jest najlepsza tarta na świecie! Uiwelbiam wszystko z solonym karmelem i czekoladą, a jeżeli jest to ciasto to tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alexa- na tę chwilę nie widzę fantastyczniejszego smaku tarty! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pewnością jest pyszna, bo wygląda cudownie<3

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzooo słodko! apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam połączenie czekolady i orzechów. Będzie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne zdjęcia, z przyjemnością zobaczyłabym więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Spróbowałabym jej, oj tak!;)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam słony karmel! Lody Pana Sowy o tym saku mogę jeść litrami:P

    OdpowiedzUsuń
  10. Agnieszka - łaaa.. takich lodów jeszcze nie jadłam, muszę to szybko nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja pasja smaku- dziękuję za pochwały, ale obawiam się, że mogłyby się znudzić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ta tarta musi obłędnie smakować Olciku ... piękna jest:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  13. Jolu- dziękuję :) smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam wczoraj, wyszła przepyszna :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.