Ostatnio najbardziej lubię pić kawę, która smakuje świętami.
Jaki jest jej sekretny składnik?
Syrop piernikowy !
......
(do wszystkich Mikołajek i Mikołajów)
Psst.. taki syrop świetnie się też sprawdzi w roli prezentu :)
- 150 g cukru kryształu
- 350 ml wody
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Cukier rozpuszczamy wraz z wodą w rondelku. Następnie dodajemy przyprawę do piernika.
Trzymamy rondelek na średnim ogniu i redukujemy syrop cały czas mieszając (pomocna jest tutaj silikonowa szpatułka).
Przelewamy do wyparzonego słoiczka. Przechowujemy go w lodówce max. 14 dni.
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Tak proste, i tak przeze mnie potrzebne. Polowałam na taki w sieci na L., ale widać, że sama prędzej zrobię. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAnia
Ale to musi być wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńAniu - no raczej :) ! Też wyszłam z założenia, że łatwiej mi iść do kuchni niż czekać kilka dni na przesyłkę.
OdpowiedzUsuńNatalie- polecam, roboty niewiele a smak i zapach! super :>
Cu-do-wne! I ta bita śmietana na wierzchu piercznikowej kawy, tytułowa wisienka na torcie :)
OdpowiedzUsuńmusi byc pyszne:)
OdpowiedzUsuńA jak długo można go przechowywać? I gdzie, w lodówce?
OdpowiedzUsuńCUDOWNIE, Z PEWNOŚCIĄ WYKORZYSTAM TEN POMYSŁ :)))))
OdpowiedzUsuńnajlepszy z możliwych syropów do kawy - o smaku świąt <3
OdpowiedzUsuńJest absolutnie boski! :)
OdpowiedzUsuńchyba można ten przepis nieco zmodyfikować i zamiast przyprawy do piernika dodać laskę wanilii? bo chciałabym mieć 2 smaki na zimę ;)
OdpowiedzUsuńOj koniecznie muszę zrobić! A te zdjęcia tak smakowicie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńKaterina- przeczytaj dokładnie przepis :)
OdpowiedzUsuńBasia- jasne!
Pozdrowienia
Zakochałam się w takim syropie już rok temu:) ... pyszny dodatek do kawy i nie tylko:) buziaki
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu dostałam taki gotowy, w butelce i jestem nim zachwycona :) A taki ręcznie robiony pewnie smakuje jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuńidę robić. :D potem się pochwalę jak smakuje !! :)
OdpowiedzUsuńSos piernikowy idealny na jesienny sezon.
OdpowiedzUsuń