05.12.2013

Syrop do kawy o smaku piernika




Ostatnio najbardziej lubię pić kawę, która smakuje świętami.
Jaki jest jej sekretny składnik?
Syrop piernikowy !
......

(do wszystkich Mikołajek i Mikołajów)

Psst..  taki syrop świetnie się też sprawdzi w roli prezentu :)



/ przepis własny, składniki na 1 słoiczek o pojemności 220 ml firmy WECK/

- 150 g cukru kryształu
- 350 ml wody
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Cukier rozpuszczamy wraz z wodą w rondelku. Następnie dodajemy przyprawę do piernika.
Trzymamy rondelek na średnim ogniu i redukujemy syrop cały czas mieszając (pomocna jest tutaj silikonowa szpatułka).
Przelewamy do wyparzonego słoiczka. Przechowujemy go w lodówce max. 14 dni.





  Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

16 komentarzy:

  1. Tak proste, i tak przeze mnie potrzebne. Polowałam na taki w sieci na L., ale widać, że sama prędzej zrobię. Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to musi być wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu - no raczej :) ! Też wyszłam z założenia, że łatwiej mi iść do kuchni niż czekać kilka dni na przesyłkę.


    Natalie- polecam, roboty niewiele a smak i zapach! super :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Cu-do-wne! I ta bita śmietana na wierzchu piercznikowej kawy, tytułowa wisienka na torcie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jak długo można go przechowywać? I gdzie, w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  6. CUDOWNIE, Z PEWNOŚCIĄ WYKORZYSTAM TEN POMYSŁ :)))))

    OdpowiedzUsuń
  7. najlepszy z możliwych syropów do kawy - o smaku świąt <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest absolutnie boski! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. chyba można ten przepis nieco zmodyfikować i zamiast przyprawy do piernika dodać laskę wanilii? bo chciałabym mieć 2 smaki na zimę ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj koniecznie muszę zrobić! A te zdjęcia tak smakowicie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Katerina- przeczytaj dokładnie przepis :)

    Basia- jasne!

    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  12. Zakochałam się w takim syropie już rok temu:) ... pyszny dodatek do kawy i nie tylko:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakiś czas temu dostałam taki gotowy, w butelce i jestem nim zachwycona :) A taki ręcznie robiony pewnie smakuje jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  14. idę robić. :D potem się pochwalę jak smakuje !! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.