Nastroje od rana mocno imprezowe, dlatego specjalnie dla wszystkich balujących na domówkach przepis na szybki popcorn w karmelowej słodko-słonej skorupce.
Ale uwaga! ma jedną wadę- znika w ekspresowym tempie :)
/ przepis własny, wychodzi 1 duża miska popcornu/
- paczka ziaren kukurydzy
- 2 łyżki oleju
- 100 g cukru trzcinowego
- 40 ml wody
- 40 ml syropu z agawy
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, wsypać ziarna kukurydzy.
Zamknąć pokrywkę i czekać, gdy przestanie "strzelać" ( po ok. 8 minutach) to znak, że popcorn jest już gotowy.
Płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią uprażoną kukurydzę.
W rondelku rozgrzać masło, syrop, cukier, sól, ekstrakt i wodę. Następnie polać tak powstałą mieszaniną popcorn. Wymieszać szpatułką, aby syrop okleił całość.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C . (z termoobiegiem) i piec w nim popcorn przez ok. 12 minut. Od czasu do czasu mieszając szpatułką, aby równo się podpiekł.
Gdy będzie już gotowy należy przełożyć go do miski. Zastygający syrop skleja uprażone ziarna, dlatego najlepiej jeszcze ciepły popcorn przesypać do miski.
Smacznego!
...................
Już za chwileczkę Nowy Rok, dlatego korzystając z okazji chciałabym Wam życzyć ...
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Pamiętam jak pierwszy raz spotkałam się z karmelowym popcornem i skrzywiłam. Jak to?popcorn na słodko?
OdpowiedzUsuńnieee...ale ale nie trwało to długo...jakieś pare sekund,bo niestety spróbowałam i wpadłam.
Najlepszego w nowym roku..
Bardzo fajny przepis:)
Olciku, kochana, wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku, spełnienia marzeń !:)
OdpowiedzUsuńMajana
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!! :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi ochoty na popcorn, szok :) Szczęśliwego Nowego Roku :*
OdpowiedzUsuńuwielbiam czekoladę zagryzać słonymi krakersami, myślę że bardzo by mi to zasmakowało:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za życzenia! :))
OdpowiedzUsuńszkoda, że nie przepadam za popcornem ;)
OdpowiedzUsuńwszystkiego dobrego w nowym roku! dużo sukcesów kulinarnych :)
Ja jakoś nie umiem się przemóc do popcornu na słodko:) ... ale może kiedyś :) Buziaki Olciku:)
OdpowiedzUsuńPyszny jest!
UsuńCzym mogę zastąpić syrop z agawy?
OdpowiedzUsuńBędzie pomocny Golden syrup
Usuń