Pyszna i ekspresowa w wykonaniu tarta z cukinią, ostrą papryczką i sosem jogurtowo-czosnkowym, udekorowana oliwą i listkami oregano. Mniam!
/ przepis własny, na 1 tartę/
- rulon ciasta francuskiego
- 1 ostra papryczka
- 1 mała cukinia
- 100 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- listki oregano
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Cukinię i papryczkę umyć i pokroić w krążki.
W miseczce wymieszać jogurt z rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem.
Na płaskiej blasze od piekarnika rozwinąć rulon ciasta francuskiego, posmarować go sosem.
Następnie poukładać krążki cukinii i papryczki. Całość skropić oliwą i posypać listkami oregano.
Można dodatkowo doprawić jeszcze tartę solą i pieprzem.
Zapiekać w temp. 180 stopni C. (z termoobiegiem) przez 20 minut.
Jeść na ciepło lub zimno.
Smacznego!:)
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Wygląda naprawdę smakowicie.
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smakowicie
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi ochoty na taką tartę:) Zapraszam na szczyptę soli:)
OdpowiedzUsuńZ ciasta francuskiego - pychota! Zrezygnowałabym tylko z papryczki bo nie polubiłyśmy się ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł z tym jogurtem :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł! Wygląda niezwykle apetycznie! Ja robiłam z ciasta francuskiego gofry :)
OdpowiedzUsuńWspaniala tarta :)
OdpowiedzUsuńChyba bym nie wpadla, zeby uzyc do niej jogurtu - musze sprobowac :D
wyśmienita!
OdpowiedzUsuńŁadne połączenie kolorystyczne D:
OdpowiedzUsuń