18.09.2013

Tarta z jogurtem, cukinią i ostrą papryczką


Pyszna i ekspresowa w wykonaniu tarta z cukinią, ostrą papryczką i sosem jogurtowo-czosnkowym, udekorowana oliwą i listkami oregano. Mniam!


/ przepis własny, na 1 tartę/

- rulon ciasta francuskiego
- 1 ostra papryczka
- 1 mała cukinia
- 100 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- listki oregano
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz


Cukinię i papryczkę umyć i pokroić w krążki.
W miseczce wymieszać jogurt z rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem.
Na płaskiej blasze od piekarnika rozwinąć rulon ciasta francuskiego, posmarować go sosem.
Następnie poukładać krążki cukinii i papryczki. Całość skropić oliwą i posypać listkami oregano.
Można dodatkowo doprawić jeszcze tartę solą i pieprzem.


Zapiekać w temp. 180 stopni C. (z termoobiegiem) przez 20 minut.
Jeść na ciepło lub zimno.
Smacznego!:)



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

9 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. ale narobiłaś mi ochoty na taką tartę:) Zapraszam na szczyptę soli:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z ciasta francuskiego - pychota! Zrezygnowałabym tylko z papryczki bo nie polubiłyśmy się ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł z tym jogurtem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały pomysł! Wygląda niezwykle apetycznie! Ja robiłam z ciasta francuskiego gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniala tarta :)
    Chyba bym nie wpadla, zeby uzyc do niej jogurtu - musze sprobowac :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ładne połączenie kolorystyczne D:

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.