12.09.2013

Orkiszowiec na zakwasie z orzechami laskowymi



Pyszny chleb z orzechami laskowymi jest w klimacie depczącej nam po piętach jesieni. 
Wypieki  na mące orkiszowej zdecydowanie wygrywają  ranking moich ulubionych. Ten przepis jest idealny wówczas, gdy mamy wolny dzień i możemy pozwolić sobie na przygotowanie ciasta chlebowego rano, a upieczenie bochenka wieczorem.
Receptura jest elastyczna, zamiast orzechów laskowych możecie użyć orzechów innego rodzaju, lub zupełnie je pominąć i dodać pestki. Wśród dodatków świetnie sprawdzą się zioła, np. koperek lub suszone owoce.


/ przepis własny/

- 50 g żytniego zakwasu razowego
- 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 20 g otrąb pszennych
- 50 g ciepłego mleka
- 50 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka (5g)  świeżych drożdży

Mąkę przesiać do  miski, wsypać otręby, wkruszyć drożdże, wlać zakwas, mleko i wodę. Wymieszać wszystko łyżką .
Przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić na 6-8 h.

następnie:
- 250 g mąki orkiszowej białej
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżka (10 g) soli
- 150 g ciepłego mleka
- 150 ml ciepłej wody
- 3/4 szklanki  (80 g) orzechów laskowych

Do miski z wyrośniętym zaczynem przesiać mąkę, wlać wodę, mleko i sól.
Na patelni podprażyć orzechy laskowe, pokroić je na połówki i dodać do ciasta chlebowego.
Dokładnie zagnieść, uformować w kulę. Posypać mąką lnianą ściereczkę i położyć na nią uformowany chleb, wszystko przełożyć do durszlaka.
 Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3 h, aby chleb wyrósł.
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 250 stopni C.  Na dno piekarnika położyć naczynko ceramiczne wypełnione wodą . Zapewni ono cyrkulację pary wodnej- chleb będzie miał chrupiącą skórkę i jednocześnie będzie miękki w środku.
Chleb przełożyć na płaską blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia  i piec go w tej temperaturze przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 210 stopni C. i dopiekać ok. 35 minut.
Studzić na kuchennej kratce.


Upieczony chleb przechowywać w papierowej torbie bądź zawinięty w lnianą, czystą ściereczkę absolutnie nie nadaje się do tego foliowy woreczek, ponieważ chleb nie oddycha i pleśnieje.
Smacznego!




Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

8 komentarzy:

  1. Widzę nie tylko ja dziś miałam w domu piekarnię! :) Pięknie tu u Ciebie Chmurko. ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny jak księżyc w pełni :D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam domowy chlebuś ;) a ten wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takimi orzechami musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chleby z orzechami najlepsze, jeszcze bym tam dodała jakiegoś suszonego owoca, to mój ideał. Piękny bochen!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładny chleb!Twoje receptury są bardzo zachęcające. I jeszcze dodatkowo te śliczne zdjęcia. Ten orkiszowy chleb z orzechami bardzo mnie kusi.
    Zapraszam Cię na listę "Na zakwasie i na drożdżach" Twoje chleby byłyby jej prawdziwą ozdobą.Zasady tutajhttp://zapachchleba.blogspot.com/p/na-zakwasie-i-na-drozdzach.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo, ale to bardzo lubię chleby z dodatkiem orzechów laskowych:) ... a sama mąka orkiszowa ma taki orzechowy posmak:). Cudowny bochen:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.