Śniadanie: Waniliowe drożdżówki z wiśniami i kruszonką


 
Pyszne puchate bułeczki wypełnione kwaskowatymi wiśniami, zwieńczone waniliową kruszonką.


/ przepis własny na 6 sztuk/

ciasto:
- 300 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
- 125 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 10 g świeżych drożdży
- 35 g cukru waniliowego
- 30 g  masła
- szczypta soli

nadzienie:
- 200 g wydrylowanych wiśni
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru

kruszonka:
- 25 g mąki pszennej
- 25 g cukru waniliowego
-  czubata łyżka zimnego masła


W garnuszku zagrzać mleko. Ma być letnie, nie może być gorące!
Do małej miseczki lub zwykłej szklanki wkruszyć świeże drożdże dodać 2 łyżki mleka i łyżkę mąki dodatkowo odrobinę cukru. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce- aż rozczyn wyrośnie.
W garnuszku rozpuścić masło. Odstawić na bok.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, pozostały cukier, wbić jedno jajko ( drugie wykorzystasz do posmarowania wyrośniętych bułek), dodać rozczyn.
Zagnieść elastyczne ciasto, pod koniec zagniatania wlać rozpuszczone i ostudzone masło.
Przykryć miskę czystą ściereczką i pozostawić na 1 h lub dłużej - do podwojenia objętości.
Wiśnie umyć, wydrylować, dodać do nich cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części, utoczyć kulki, które następnie rozpłaszczać i nadziewać wiśniami. Zakleić i układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak samo postąpić z pozostałymi pięcioma bułeczkami.


Do małej miski wyspać składniki na kruszonkę i rozcierać palcami do momentu, aż powstaną grudki.
W kubeczku rozkłócić jajko i smarować pędzelkiem drożdżówki, następnie posypać je kruszonką.


Odstawić na ok. 40 minut - do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać z termoobiegiem do 175 stopni C. i piec bułeczki ok. 15 minut- na złoty kolor.



Studzić na kuchennej kratce.
Smacznego!:)





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

13 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. bardzo fajne te drożdżówki *-* z kruszonką najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. taką drożdżówkę bym porwała, kusi zarówno wyglądem jak i wnętrzem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis na drożdżówki z wiśniami to coś, czego akurat szukałam. Dziękuję! ;)

    Moja książka:
    www.nielegalna-ksiazka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. i pięknie wygladają i jakie świetne smaki

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności w sam raz na śniadanko :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Olciku zjadłabym taką drożdżówkę z przyjemnością ... w tym roku jednak opuściłam się strasznie, bo jakoś z bułeczkami mi nie po drodze. Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Są wspaniałe! Dziękuję za pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. upiekłam je trochę po swojemu ale i tak są przepyszne! dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie