25.08.2013

Chleb żytni ze śliwką


Chleby ze śliwką należą do ścisłej czołówki moich ulubionych.
Jeśli Waszych również nie wahajcie się i upieczcie go:)


/ przepis pochodzi z tej strony,  składniki na 2 średniej wielkości keksówki/ 

Składniki zaczynu:

340 g zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
200 g ciepłej wody
420 g mąki żytniej typ 720


Składniki ciasta chlebowego:

960 g zaczynu jw.
120 g mąki żytniej typ 2000
450 g mąki żytniej typ 720
480 g ciepłej wody
40 g cukru ( dałam brązowy)
20 g soli morskiej
150 g śliwki kalifornijskiej

Dzień wcześniej dokarmiony zakwas żytni wymieszać z mąką żytnią i wodą, postawić w ciepłe miejsce na 10 godzin, na całą noc. Po tym czasie ładnie podrośnięty zaczyn wyrobić z resztą składników ciasta chlebowego, ja wyrabiałam mikserem przez 4 minuty. Wymieszane ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 5-6 godzin. Namoczone wcześniej śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wyrośniętego ciasta.

Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami 2 foremek keksowych (moje miały długość 20 cm każda)  i ponownie dać mu podrosnąć, u mnie wyrastało kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C., chleb spryskać wodą i wstawić piekarnika wraz z małym naczynkiem żaroodpornym wypełnionym wodą. Piec w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200°C i dopiekać kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko się rumieni można przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce.
Smacznego!





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
 
______________________________♥____________________________


 

8 komentarzy:

  1. Znam i uwielbiam ten chlebek Olciku:) .... pieke go dość często, bo to jeden z moich ulubionych:)
    Cudowne, klimatyczne zdjęcia:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiem, wiem.. piekłyśmy go kiedyś razem z okazji 115 wydania Weekendowej Piekarni:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek ze śliwką uwielbiam, taki domowy to dopiero świetna sprawa! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszedł piękny! Bardzo lubię chleby ze słodkimi dodatkami. Ja też dodaję czasami śliwki lub rodzynki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. często kupuję ze śliwką, ale domowy na pewno niczego sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny chleb Olciku. Po prostu.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chleb na zakwasie i śliwki to zdecydowanie dobrze dobrana para :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.