22.08.2013

Biszkopt z jabłkami


Jeden z wakacyjnych wypieków, który najbardziej pamiętam z dzieciństwa. Gdy ktoś wspomina o biszkopcie z jabłkami, przed oczami momentalnie pojawia mi się obraz wakacji na Mazurach i tego ciasta upieczonego specjalnie dla mnie przez babcię - spakowanego do walizki:)


/ przepis rodzinny, składniki na tortownicę o średnicy 24 cm/

- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
-  3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 jabłka papierówki
- cukier puder (do posypania)
- 1 łyżka masła + 1 łyżka bułki tartej (do przygotowania formy)


Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Jabłka umyć, obrać, pokroić w plastry.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier i nadal ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka, ponownie ubić. Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Gotową masę przelać do tortownicy, na wierzchu delikatnie ułożyć plasterki jabłek. Piec przez ok. 50 minut w temp. 180 stopni C.
Studzić na kuchennej kratce, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!






Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

28 komentarzy:

  1. mocno uwielbiam też to ciasto i ba! też mi babcia robiła :) wtedy były to jeszcze jabłka z dziadkowej działki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, smaki dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia piękne , aż szkoda , że nie potrafią pokazac smaku ciasta, ale napewno smakuje idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie to piękne, jakie to delikatne. :) Rodzinne przepisy są magiczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki biszkopt z jabłkami to dla mnie również wspomnienie z dzieciństwa. Wspomnienie bardzo często odświeżane:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A skąd ta piękna patera? Wytwór własny czy można gdzieś zakupić to cudo?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dominika- na szczęście mam dziadka, który spełnia każde życzenie wnuczki:)!

    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciasto. Takie pełne wspomnień.
    Śliczne zdjęcia i ta patera z drzewa jest extra!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię takie proste biszkoptowe ciasta, ostatnio robiłam z truskawkami, a teraz czas na jabłuszka skoro sezon powoli się zaczyna ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Olciaku, mam podobnie. Biszkopt z jabłkami to prostota, dzieciństwo, smak lata i jesieni.
    Bardzo lubię.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja takiego biszkoptu nie miałam okazji skosztować. Zbliża się jesień, więc pora powolutku nadchodzi na takie wypieki. Genialna taca na ciasto, niedawno poprosiłam tatę o ucięcie mi takiego plastra z bali drewna

    OdpowiedzUsuń
  12. co to znaczy studzić na kratce?

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy- to oznacza studzić na kuchennej kratce, taką kuchenną kratkę możesz podejrzeć pod tym linkiem http://czerwonamaszyna.pl/kratka-do-studzenia-ciast-birkmann,27449,p.html

    OdpowiedzUsuń
  14. Babcine wypieki są cudowne w smaku! I w wyglądzie też :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wczoraj wypróbowałam Twój przepis i mam pytanie co może być powodem opadania biszkoptu bo mi podupadł po wyciągnięciu z piekarnika. Pomimo tego ciasto jest rewelacyjne dzisiaj się ostał malutki kawałeczek. Gratuluję i zazdroszczę talentu kulinarnego i oczywiście serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy- dziękuję za komplementy, błędy jakie mogłaś popełnić to: zbyt powolne łączenie ubitej piany z resztą składników ciasta, bardzo ważne jest, aby nie otwierać piekarnika w początkowej fazie pieczenia- ciasto opadnie, fajnym patentem jest też upuszczenie na podłogę tortownicy z upieczonym ciastem -> nigdy nie opadnie, a ciasto będzie puszyste.

    OdpowiedzUsuń
  17. czy mozna zastapic jabłka śliwkami lub gruszkami? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Olciku dobrze miec Dziadziusia, który obdarowuje takim cudem i Babcię, która piecze wspaniałości:)... wiesz, że mi się zawsze wydawało, ze biszkopt jest zyt delikatny by udźwignąc owoce przed pieczeniem.... buziaki

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy kaloryczność podana jest na 100g czy na porcję ? Jeśli na porcję to ile ma gramów ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za szybką odpowiedź.

      Usuń
  20. Może głupie pytanie ale...
    Czy cukier kryształ można zastąpić pudrem? Nie zmieni to właściwości biszkoptu?
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie radziłabym użyć jednak zwykłego, drobnego cukru.

      Usuń
  21. Pieklam biszkopt poraz pierwszy i niestety wyszedl zakalec:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest kilka powodów wystąpienia zakalca oto 3 podstawowe: a)byt mocno lub za słabo ubita piana z białek b) nieodpowiednia temp. piecznenia c) niewłaściwa temperatura składnikow

      Usuń
    2. Mogłaś również dać zbyt dużą ilość jabłek na wierzch, przez co ciasto nie miało możliwości wyrośnięcia.. :(

      Usuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.