Jeden z wakacyjnych wypieków, który najbardziej pamiętam z dzieciństwa. Gdy ktoś wspomina o biszkopcie z jabłkami, przed oczami momentalnie pojawia mi się obraz wakacji na Mazurach i tego ciasta upieczonego specjalnie dla mnie przez babcię - spakowanego do walizki:)
/ przepis rodzinny, składniki na tortownicę o średnicy 24 cm/
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 jabłka papierówki
- cukier puder (do posypania)
- 1 łyżka masła + 1 łyżka bułki tartej (do przygotowania formy)
Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Jabłka umyć, obrać, pokroić w plastry.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier i nadal ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka, ponownie ubić. Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Gotową masę przelać do tortownicy, na wierzchu delikatnie ułożyć plasterki jabłek. Piec przez ok. 50 minut w temp. 180 stopni C.
Studzić na kuchennej kratce, posypać cukrem pudrem.
Studzić na kuchennej kratce, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
mocno uwielbiam też to ciasto i ba! też mi babcia robiła :) wtedy były to jeszcze jabłka z dziadkowej działki!
OdpowiedzUsuńsamo dobro!
OdpowiedzUsuńTak, smaki dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńZdjęcia piękne , aż szkoda , że nie potrafią pokazac smaku ciasta, ale napewno smakuje idealnie :)
OdpowiedzUsuńJakie to piękne, jakie to delikatne. :) Rodzinne przepisy są magiczne.
OdpowiedzUsuńTaki biszkopt z jabłkami to dla mnie również wspomnienie z dzieciństwa. Wspomnienie bardzo często odświeżane:)
OdpowiedzUsuńA skąd ta piękna patera? Wytwór własny czy można gdzieś zakupić to cudo?
OdpowiedzUsuńDominika- na szczęście mam dziadka, który spełnia każde życzenie wnuczki:)!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Pyszne ciasto. Takie pełne wspomnień.
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia i ta patera z drzewa jest extra!:)
bardzo lubię takie proste biszkoptowe ciasta, ostatnio robiłam z truskawkami, a teraz czas na jabłuszka skoro sezon powoli się zaczyna ;)
OdpowiedzUsuńOlciaku, mam podobnie. Biszkopt z jabłkami to prostota, dzieciństwo, smak lata i jesieni.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię.
Pozdrawiam
A.
A ja takiego biszkoptu nie miałam okazji skosztować. Zbliża się jesień, więc pora powolutku nadchodzi na takie wypieki. Genialna taca na ciasto, niedawno poprosiłam tatę o ucięcie mi takiego plastra z bali drewna
OdpowiedzUsuńco to znaczy studzić na kratce?
OdpowiedzUsuńAnonimowy- to oznacza studzić na kuchennej kratce, taką kuchenną kratkę możesz podejrzeć pod tym linkiem http://czerwonamaszyna.pl/kratka-do-studzenia-ciast-birkmann,27449,p.html
OdpowiedzUsuńBabcine wypieki są cudowne w smaku! I w wyglądzie też :)
OdpowiedzUsuńWczoraj wypróbowałam Twój przepis i mam pytanie co może być powodem opadania biszkoptu bo mi podupadł po wyciągnięciu z piekarnika. Pomimo tego ciasto jest rewelacyjne dzisiaj się ostał malutki kawałeczek. Gratuluję i zazdroszczę talentu kulinarnego i oczywiście serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAnonimowy- dziękuję za komplementy, błędy jakie mogłaś popełnić to: zbyt powolne łączenie ubitej piany z resztą składników ciasta, bardzo ważne jest, aby nie otwierać piekarnika w początkowej fazie pieczenia- ciasto opadnie, fajnym patentem jest też upuszczenie na podłogę tortownicy z upieczonym ciastem -> nigdy nie opadnie, a ciasto będzie puszyste.
OdpowiedzUsuńczy mozna zastapic jabłka śliwkami lub gruszkami? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAnonimowy -mozna :-)
OdpowiedzUsuńOlciku dobrze miec Dziadziusia, który obdarowuje takim cudem i Babcię, która piecze wspaniałości:)... wiesz, że mi się zawsze wydawało, ze biszkopt jest zyt delikatny by udźwignąc owoce przed pieczeniem.... buziaki
OdpowiedzUsuńCzy kaloryczność podana jest na 100g czy na porcję ? Jeśli na porcję to ile ma gramów ?
OdpowiedzUsuńNa 100 g. Pozdrawiam!
UsuńDziękuje za szybką odpowiedź.
UsuńMoże głupie pytanie ale...
OdpowiedzUsuńCzy cukier kryształ można zastąpić pudrem? Nie zmieni to właściwości biszkoptu?
Pozdrawiam. :)
W tym przepisie radziłabym użyć jednak zwykłego, drobnego cukru.
UsuńPieklam biszkopt poraz pierwszy i niestety wyszedl zakalec:(
OdpowiedzUsuńJest kilka powodów wystąpienia zakalca oto 3 podstawowe: a)byt mocno lub za słabo ubita piana z białek b) nieodpowiednia temp. piecznenia c) niewłaściwa temperatura składnikow
UsuńMogłaś również dać zbyt dużą ilość jabłek na wierzch, przez co ciasto nie miało możliwości wyrośnięcia.. :(
Usuń