Porzeczkowe mini- serniczki z Malibu


Kokos z czerwoną porzeczką to para idealna. Serniczki  w takim klimacie wprost nie mogą okazać się klapą. Podkręcone Malibu i upieczone w malutkich muffinkowych foremkach - w sam raz na piknik zdają egzamin na 5-tkę!


/ przepis własny na 9 mini-serniczków/

- 250 g twarogu sernikowego
- 45 g cukru kryształu
- garstka czerwonych porzeczek
- 4 łyżki wiórek kokosowych (25 g)
-  1 łyżka Malibu (15 g)
- 1 jajko
- 1 łyżka proszku budyniowego

spód:
- 1 duży baton musli o wadze 50 g

dekoracja:
- wiórki kokosowe
- ewentualnie cukier puder


Baton musli pokroić w drobną kostkę.
W dużej misce wymieszać twaróg, wbić jajko i wsypać cukier- nadal miksując wsypać proszek budyniowy, wiórki kokosowe i wlać Malibu .
Spody foremek wypełnić pokrojonym batonikiem musli  (tyle, aby zakryło dno- patrz zdjęcie).

Następnie nakładać po 1 łyżce masy sernikowej do każdej foremki.
Porzeczki umyć, pozbawić listków i odszypułkować. Wkładać na sam wierzch sernikowej masy.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni ( z termoobiegiem) i piec w nim serniczki przez ok. 20-25 minut.

Podawać po całkowitym wystudzeniu. Udekorować wiórkami kokosowymi i jeśli chcecie cukrem pudrem.
Smacznego!



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

19 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. co za pyszności, a zdjęcia przepiękne !
    pozdrawiam
    kami
    noteskulinarnyfiga.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. O, spodziewałam się wykorzystanie porzeczek do jakiegoś ciasta jogurtowego lub drożdżowego. Pozytywne zaskoczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. delektuję się Twoimi sielskimi kadrami i wyobrażam sobie smak delikatnego, puszystego sera w połączeniu z kwaskowatymi kuleczkami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się to podoba. Nie wiem jak będzie smakować z jabłkami, ale właśnie robię kompot z jabłek, mam twaróg sernikowy, to spróbuję zrobić z takim połączeniem.
    Dziękuję za podrzucenie pomysłu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co za połączenie!Koniecznie wpisuję na listę do odwzorowania! Coś mi się widzi, że będzie to sernikowy faworyt na jakiś czas :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają cudnie a zdjęcia przepiękne:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne maleństwa i cudowne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  8. jedne z najśliczniejszych serniczków jakie widziałam i do tego pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie piękne kropeczki na serniku!

    OdpowiedzUsuń
  10. Superaśne!
    Właśnie się wybieram do koleżanki nakraść jej porzeczek, i szukam inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam patrzeć na twoje zdjęcia i twoje pomysłowe przepisy , pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Porzeczki bede miala od babci z działki, to może takie coś sobie przygotuję. .......... mniam, mniam Pozdrawiam,Asia

    OdpowiedzUsuń
  13. Asiu- no konieczie! takie porzeczki od babci z działki są najlepsze!:)
    ps: moje też z babcinego ogródka;)

    Justyno L.- to bardzo miłe co napisałaś

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Teenager, Andźka, Olimpia- :)dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj tak Olciku porzeczki i kokos to cudowne połączenie, tez isę o tym ostatnio przekonałam:) .... buziaki zasyłam i porywam jeden serniczek:)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie