13.06.2013

Ciasto z mrożonymi jagodami i truskawkami

Wraz z dłuższymi dniami, wydłuża się mój dzień pracy. Jestem w stanie piec o 23 ciacho po to, aby mieć co zabrać ze sobą na drugi dzień- do szkoły. Tym razem do swojego wypieku wrzuciłam mrożone jagody i truskawki, opłacało się!
Zamrażalnik czeka na nową dostawę owoców, a ja mogę zadowolić kubki smakowe moich bliskich przed jagodowym sezonem:)


/ przepis własny, na jedną tortownicę o śr. 24 cm/

- 210 g mąki pszennej
-  100 g oleju
- 3 jajka
- 80 g cukru pudru + 2 łyżki do posypania ciasta
- 2 łyżki mleka
- 100 g cukru kryształu (można użyć ksylitolu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-  2 szklanki mrożonych jagód i truskawek
- 1 łyżka  bułki tartej + 1 łyżka masła (do przygotowania tortownicy)

Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, dolać olej oraz mleko. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę.
Przelać ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Wyłożyć na nie nierozmrożone owoce.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C. (bez termoobiegu) i piec w nim ciasto przez ok. 40 minut- do tzw. "suchego patyczka", na złoty kolor.
Studzić na kuchennej kratce, pokroić na kwadraty i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!:)





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________ 

32 komentarze:

  1. Wspaniale musi smakować! Wygląda bardzo apetycznie! Mi z resztek mrożonek został jeden woreczek śliwek i jeden kurek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho prezentuje się pysznie :) Też muszę wyciągnąć swoje jagody póki nie ma sezonu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. też mam podobnie ;) ostatnio piekłam buchty, wstawiłam na noc do lodówki, a piekłam rano, żeby były świeże - właśnie do szkoły :D

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne :) uwielbiam takie ciasta !!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ciasto, aż pachnie nęcąco u mnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. nie ma to jak pyszne owocowe ciacho z najlepszymi owocami lata <3

    OdpowiedzUsuń
  7. takie ciacha właśnie za mną ostatnio chodzą :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko wygląda tak, że aż mi w brzuchu zaczyna burczeć ;) Same zdjęcia mówią "przepyszne" :) PS - cudowne talerzyki i łyżeczki :)

    pozdrawiam, Lilly

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj ja tez musze się pozbyć jeszcze 7 woreczkó jagód coby na nowe miejsce zrobić:) ....fantastyczne to ciacho Olciku:) buziaolek

    OdpowiedzUsuń
  10. Jagody! mniam<3 już tylko czekam, aż się pojawią!
    Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Do szkoły? Jeśli mogę spytać- ile masz lat ? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy- ostatnie -naście jeszcze przez 4 miesiące!

    OdpowiedzUsuń
  13. Znam to pieczenie o 23.. ostatnio ciastek na szkolną wycieczkę :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Olciku pysznie Ci wyszło to ciasto, aż się normalnie jagód nie moge doczekać, bo mrożonych niestety nie mam w zamrażalniku :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie ciasto kojarzy mi się tylko i wyłącznie z wakacjami:D pycha!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo się zafascynowałam Twoim ciastem i postanowiłam go zrobić ;) ale ciasto wyszło mi bardzo gęste... takie miało być??? Kleiło się strasznie a dodałam tyle samo składników co w przepisie. Proszę o odpowiedź, bo może coś sknociłam... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Busia- ciasto miało być gęśte! w każdym razie nie lejące się:) mam nadzieję, ze nie wyrzuciłaś go ??:P

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam dziś wersję z samymi truskawkami i wyszło naprawdę ok:-) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto super, tylko u mnie wyszło trochę płaskie :(

    OdpowiedzUsuń
  20. Magda- może użyłaś większej foremki??

    OdpowiedzUsuń
  21. ciasto wyglada dobrze tylko czegos nie czaje,ile to jest 100 gram oleju bo nie mam pojecia jak to zwazyc?

    OdpowiedzUsuń
  22. Anonimowy- 1 szklanka oleju to 215 g, więc 100 g to ok 1/2 szklanki.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Anonimowy- 1 szklanka oleju to 215 g, więc 100 g to ok 1/2 szklanki.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. wydaje się , że tego cukru trochę mało 10g, a ciekawa jestem czy można ksylitol, jako wersja dla diabetyków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 100g, można użyć ksylitolu :-)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  25. Naprawdę nie można upiec z termoobiegiem? :( Moja dolna grzałka jest zepsuta i mam do dyspozycji tylko termoobieg... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz:-) jednak skróć wtedy czas pieczenia do ok.30 minut.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź! :) Jednak zmniejszyłam tylko temperaturę i wyszło pysznie :)

      Usuń
    3. Super, w takim razie bardzo się cieszę, że ciasto udane :-) <3

      Usuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.