Wraz z dłuższymi dniami, wydłuża się mój dzień pracy. Jestem w stanie piec o 23 ciacho po to, aby mieć co zabrać ze sobą na drugi dzień- do szkoły. Tym razem do swojego wypieku wrzuciłam mrożone jagody i truskawki, opłacało się!
Zamrażalnik czeka na nową dostawę owoców, a ja mogę zadowolić kubki smakowe moich bliskich przed jagodowym sezonem:)
/ przepis własny, na jedną tortownicę o śr. 24 cm/
- 210 g mąki pszennej
- 100 g oleju
- 3 jajka
- 80 g cukru pudru + 2 łyżki do posypania ciasta
- 2 łyżki mleka
- 100 g cukru kryształu (można użyć ksylitolu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mrożonych jagód i truskawek
- 1 łyżka bułki tartej + 1 łyżka masła (do przygotowania tortownicy)
Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, dolać olej oraz mleko. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę.
Przelać ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Wyłożyć na nie nierozmrożone owoce.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C. (bez termoobiegu) i piec w nim ciasto przez ok. 40 minut- do tzw. "suchego patyczka", na złoty kolor.
Studzić na kuchennej kratce, pokroić na kwadraty i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!:)
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Wspaniale musi smakować! Wygląda bardzo apetycznie! Mi z resztek mrożonek został jeden woreczek śliwek i jeden kurek!
OdpowiedzUsuńCiacho prezentuje się pysznie :) Też muszę wyciągnąć swoje jagody póki nie ma sezonu :D
OdpowiedzUsuńteż mam podobnie ;) ostatnio piekłam buchty, wstawiłam na noc do lodówki, a piekłam rano, żeby były świeże - właśnie do szkoły :D
OdpowiedzUsuńcudowne :) uwielbiam takie ciasta !!
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, aż pachnie nęcąco u mnie!
OdpowiedzUsuńnie ma to jak pyszne owocowe ciacho z najlepszymi owocami lata <3
OdpowiedzUsuńtakie ciacha właśnie za mną ostatnio chodzą :) pycha!
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda tak, że aż mi w brzuchu zaczyna burczeć ;) Same zdjęcia mówią "przepyszne" :) PS - cudowne talerzyki i łyżeczki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, Lilly
Oj ja tez musze się pozbyć jeszcze 7 woreczkó jagód coby na nowe miejsce zrobić:) ....fantastyczne to ciacho Olciku:) buziaolek
OdpowiedzUsuńJagody! mniam<3 już tylko czekam, aż się pojawią!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDo szkoły? Jeśli mogę spytać- ile masz lat ? :)
OdpowiedzUsuńAnonimowy- ostatnie -naście jeszcze przez 4 miesiące!
OdpowiedzUsuńZnam to pieczenie o 23.. ostatnio ciastek na szkolną wycieczkę :D
OdpowiedzUsuńOlciku pysznie Ci wyszło to ciasto, aż się normalnie jagód nie moge doczekać, bo mrożonych niestety nie mam w zamrażalniku :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto kojarzy mi się tylko i wyłącznie z wakacjami:D pycha!
OdpowiedzUsuńcudowne to ciacho! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się zafascynowałam Twoim ciastem i postanowiłam go zrobić ;) ale ciasto wyszło mi bardzo gęste... takie miało być??? Kleiło się strasznie a dodałam tyle samo składników co w przepisie. Proszę o odpowiedź, bo może coś sknociłam... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBusia- ciasto miało być gęśte! w każdym razie nie lejące się:) mam nadzieję, ze nie wyrzuciłaś go ??:P
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś wersję z samymi truskawkami i wyszło naprawdę ok:-) dzięki!
OdpowiedzUsuńUrszula- super:)!
OdpowiedzUsuńCiasto super, tylko u mnie wyszło trochę płaskie :(
OdpowiedzUsuńMagda- może użyłaś większej foremki??
OdpowiedzUsuńciasto wyglada dobrze tylko czegos nie czaje,ile to jest 100 gram oleju bo nie mam pojecia jak to zwazyc?
OdpowiedzUsuńAnonimowy- 1 szklanka oleju to 215 g, więc 100 g to ok 1/2 szklanki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Anonimowy- 1 szklanka oleju to 215 g, więc 100 g to ok 1/2 szklanki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
wydaje się , że tego cukru trochę mało 10g, a ciekawa jestem czy można ksylitol, jako wersja dla diabetyków
OdpowiedzUsuń100g, można użyć ksylitolu :-)
UsuńPozdrawiam!
Naprawdę nie można upiec z termoobiegiem? :( Moja dolna grzałka jest zepsuta i mam do dyspozycji tylko termoobieg... :(
OdpowiedzUsuńMożesz:-) jednak skróć wtedy czas pieczenia do ok.30 minut.
UsuńDziękuję za odpowiedź! :) Jednak zmniejszyłam tylko temperaturę i wyszło pysznie :)
UsuńSuper, w takim razie bardzo się cieszę, że ciasto udane :-) <3
Usuń