30.07.2012

Placki z cukinii, marchewki, ziemniaków i jabłek z sosem



Kolejna pyszna propozycja na warzywne placuszki. Tym razem z dodatkiem cukinii z przydomowego ogródka, kwaśnych papierówek, młodziutkiej marchewki oraz ziemniaków.
Podawałam je z sosem z dodatkiem czarnego sezamu, możecie oczywiście z niego zrezygnować lub zastąpić innym np. na bazie samych ziół.




/ przepis inspirowany plackami Anny,  na 3 porcje/

- 200 g surowych ziemniaków (waga po obraniu)
- 2 małe jabłka papierówki (lub inne)
-  ok. 200 g startej na tarce młodej cukinii
- 2 średniej wielkości marchewki starte na tarce
-  sok z 1/2 cytryny
-  2 jajka
-  2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia

sos:
- 1 łyżka świeżej, posiekanej bazylii  bądź oregano
-  1/2 szkl. gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżka czarnego sezamu
- słodka papryka w proszku
- sól ( można pominąć)

Warzywa i owoce myjemy i obieramy ( jeśli są młode nie musimy ich obierać- wystarczy dokładnie wyszorować szczoteczką), ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wrzucamy do dużej miski, dodajemy przyprawy, mąkę, jajka, sok z cytryny.
Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, porcjami smażymy na nim placki na złoty kolor.
Robimy sos- w miseczce mieszamy jogurt wraz z przyprawami, ziołami i sezamem.
Placuszki podajemy z sosem.
Smacznego!


Wskazówki:
Jeśli nie posiadacie papierówek, to nic straconego. Dodajcie jabłko jakiejkolwiek odmiany:)
Mąkę pszenną możecie zastąpić jaglaną lub ugotowaną i wystudzoną kaszą np. gryczaną.


9 komentarzy:

  1. Smakowite są te placuszki! Bardzo mi się podobają. A pierwsze zdjęcie - tych jabłek - rewelacja!
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hm...ciekawe połaczenie kwaśnej papierówki(choć i słodkie się zdarzają/te spadaluchy;)i warzyw,i jak ślicznie przyrumienione.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne placuszki, bogate w letnie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka mieszanka na pewno smakuje znakomicie ;).

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam placki z cukini! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ te placuszki musiały smakować:) przysłowiowe "niebo w gębie":)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przepysznie - chyba takie jutro zrobię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. już wiem co u mnie jutro na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.