01.06.2012

Pieczone klopsiki i surówka z pora, marchewki, śliwek na lekko ostro

Na początku roku ujrzałam ten przepis i wiedziałam od razu, że to jest to!
pupleciki + surówka+ zero ziemniaków= to co lubię
.
Surówka też jest przepyszna - podobną znam i bardzo lubię, jednak  nie wpadłam jeszcze na to, żeby dodać do niej suszone owoce. Polka dodała rodzynki, ja użyłam suszonych śliwek z powodów czysto praktycznych- rodzynki zostały wyjedzone przez jednego głodomora.




Pieczone klopsiki
/ od Polci klik/

- 500 g mielonej, chudej wołowiny
- 2 jajka
- 1 szczypior wraz z cebulami, pokrojony w krążki
- kawałek imbiru wielkości kciuka, starty na tarce do jarzyn
- 3 duże ząbki czosnku
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- szczypta ostrej papryki
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól
- 2 łyżki startego na tarce do jarzyn , twardego  sera owczego

W blenderze miksujemy ziarna kolendry, paprykę, gałkę, szczypior, imbir i czosnek z 2-3 łyżkami ciepłej wody lub mleka.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy zmiksowaną pastę, sól, pieprz i ser.
Próbujemy odrobinę i ewentualnie doprawiamy.
Dodajemu dwa lekko rozkłócone jajka i mieszamy na gładką masę.
Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki  i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C i pieczemy kulki przez ok. 20 minut ( warto jedną rozkroić na próbę, mięso w środku nie może być różowe).





Surówka z pora, marchewki i śliwek na lekko ostro

/ również od Polci klik/

- 1 biała część pora
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 duże kwaśne jabłko
- 2 garście suszonych śliwek
-  5 łyżek kwaśnej śmietany
- sok z cytryny ( do smaku)
- szczypta cukru
- szczypta soli
- szczypta uprażonych ziaren kuminu
-  1- 2 płaskie łyżeczki chrzanu ze słoiczka (nie sosu chrzanowego!)

Por myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie półplasterki.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce  do jarzyn (drobne oczka). Jabłko myjemy i obieramy  lub nie:) i ścieramy na tarce do jarzyn. Składniki sosu mieszamy razem (ma być lekko ostry)
Por, marchew i jabłko i śliwki  mieszamy, polewamy sosem i dorpawiamy do smaku.
Smacznego!

______________________________♥______________________________

9 komentarzy:

  1. genialny obiad i ja sobie zapiszę i z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, napisalam mega komentarz i wcielo go :(

    Nic to, obiadek do zrobienia, apetycznie wyglada :)

    Pytanie mialo dotyczyc "kalkulatora" wartosci odzywczych, skad wziac takiec cos? strasznie by mi sie przydal, musze w domu wyliczac weglowodany dla meza cukrzyka, nie musze dodawac, ze przygotowanie posilku zajmuje dwa razy tyle czasu niz zwykle....

    Pozdrawiam serdecznie,
    Anka

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki pyszny ten obiadek Olciku!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. obiad jak z bajki!
    też lubię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Anka- wejdź na stronę http://ekcal.com/page, zarejstruj się i dodawaj przepisy, wpisuj ilość składników (ich miary i wagi) i gotowe!:)) Możesz wygenerować tabelkę GDA ze skróconą długością albo nie. Wszystko zależy jaka ci najbardziej odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziekuje bardzo, zarejestrowalam sie, szkoda tylko, ze moge jako "nieblogerka" tylko wyszukiwac produkty i przepisy a nie tworzyc cale przepisy, ale i tak ulatwienie, sporo produktow na jednej stronie, nie trzeba skakac po roznych zrodlach :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Anka- cieszę się, że mogłam choć troszkę pomóc:)

    Jolu- :)

    Pozdrowienia ciepłe!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.