Są takie dni kiedy, mam ochotę na ekspresowe ciastko zrobione z półproduktu. Bo przecież nie zawsze mamy ochotę i czas na zrobienie własnego ciasta francuskiego.
Oprószone cukrem brzegi, środek wypełniony twarożkiem i truskawkami- taak.. tego mi było trzeba!
Przepis
Twarożek mieszamy w miseczce z cukrem waniliowym.
Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty, robimy również "obramowania" wycinając paski z kawałka ciasta (jak na zdjęciu).
Rozkłócamy żółtko i za pomocą pędzelka ( świetnie spisał się ten z MAKRO
Cash and Carry ) smarujemy brzegi ciastek, posypując cukrem.
W środku ciastek robimy dziurki widelcem- ciasto musi być napowietrzone.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy w plastry.
Następnie do środka nakładamy łyżkę twarożku oraz pokrojone kawałki truskawek.
Rozkładamy ciastka na blasze od piekarnika, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia
.
Nastawiamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy w nim ciastka na złoty kolor- ok. 20 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego!
______________________________♥______________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Przydało by mi się teraz kilka takich słodkich kwadracików:)
OdpowiedzUsuńMmmmmm prezentują się, co najmniej Wykwintnie i cudownie :)
OdpowiedzUsuńmniaaam! pyszności.
OdpowiedzUsuńPiękne i pyszne :) Z truskawkami,ulubionymi:)
OdpowiedzUsuńJa takie szybkie ciastka uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńA to coś dla mnie, pyszności :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe kwadraty! mniam! zdecydowanie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńw piekarni na takie zawsze patrze kusym okiem :D
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie nazywam swoim kołem ratunkowym, mam je zawsze i zawsze zdaje egzamin na szóstkę. Jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika, z jabłkami i cynamonem, truskawkami i twarożkiem, z każdą dowolną kobinacją jest wyśmienite.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
ann.
Jakiego twarozka uzylas?:)
OdpowiedzUsuńPaulo- sernikowy będzie się doskonale nadawał!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ;-)
OdpowiedzUsuń