Pappardelle z brokułami



Coraz bliżej wiosna, coraz bardziej chce nam się zielonego jedzenia.
 Bardzo się cieszę, że instynktownie wstrzeliłam się w akcję Pincake "Zielono mi".




/ porcja dla 2-3 osób/

- 3/4 paczki makaronu pappardelle
- 1 brokuł
- 2-3 łyżki oliwy
- tarty, twardy ser
 - ząbek czosnku
- garść orzechów włoskich
- sól

Różdżki brokuła wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do miękkości, następnie przekładamy je na sitko, a potem do miski. Blenderem miksujemy je na papkę.


Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy na sicie.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i czosnek, zestawiamy z ognia i wrzucamy na oliwę makaron i pastę brokułową, posiekaną bazylię, dodajemy tarty ser i orzechy włoskie- ilość wedle uznania.  Mieszamy, tak aby składniki się połączyły.
Smacznego!




Dołączam z uśmiechem do:




 ♪♫ 

______________________________♥_____________________________

27 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Z uśmiechem wszamałabym ten Twój makaron. Wygląda przepysznie, a do tego szybki i prosty w przygotowaniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadlabym takie danie z wielkim smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak, w takie dni jak ostatnio bardzo łatwo wstrzelić się w tą akcję :) jakby podświadomie przy takim słońcu chce się zielonego, warzyw... a ten makaron jest jak słoneczne nitki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam pyszny makaron, zielonego mam ciągle niedosyt:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bałdzo mi miło, że się wstrzeliłaś:)
    Zielono nie tylko mi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie i zielono:) WIosennie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brokuł z makaronem, lubię lubię, lubię. A tu w takiej odsłonie "paścianej", już lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Do brokułów chętnie dodaję migdały. Duet z orzechami włoskimi bardzo trafiony!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam brokuły i z pewnością zasmakuje mi tak przygotowany makaron:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ pięknie wygląda ten makaron! Bardzo lubię wszystko co zielone ;)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. to ja poproszę wielki talerz tych pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale apetyczne zdjęcie... mogę wprosić się na obiad? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki.. optymistyczny ten makaron. ;p

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam brokuły! :-) A w takim połączeniu to już wyjątkowo je kocham :)
    Aż ślinka cieknie mmm!

    OdpowiedzUsuń
  15. Witaj mam pytanie odnoscie tego przpeisu http://waniliowachmurka.blox.pl/2009/11/Jabluszko-pod-pierzynka-z-cynamonem-na-niedzielne.html (jabłka pod jogurtową pierzynką) czy to koniecznie musi być jogurt grecki? Moze być np. 0% lub zwykły?

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam brokuły z makaronem i lubię eksperymentować na ten temat - zatem szykuję się do wypróbowania Twojego przepisu :) pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  17. siedzę w pracy i aż zamarzył mi się taki posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Po zimie chyba każdy jest spragniony tej "zieloności" ;) Pyszne pappardelle :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. to cos dla mnie, smaakowite !
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  20. Super danie, w tle chyba piękny widelec z Duka ; )
    Pozdrawiam ✿ܓ
    M.

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda przepysznie: D
    zapraszam do mnie,
    http://mr-broccoli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. Magdaleno- nie z Duki, ten widelec pamięta jeszcze czasy PRL-u..

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam makaron z takim "pesto" :) Przyznam się, że jak nie mam oliwy pod ręką to z powodzeniem zastępuję olejem rzepakowym - jest tani, smaczny i nawet zdrowszy od oliwy ;)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie