18.01.2012

Trufelki a'la Rafaello



I kto by pomyślał, że oblewając michałkowe trufelki białą czekoladą i  dodając wiórek kokosowych otrzymamy coś w podobie Rafaello? Coś bardzo pysznego, bardzo, bardzo pysznego.

 Trufelki à la Rafaello
/ składniki na 20-24 sztuki/

- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 g białej czekolady
- 100 g (1 paczka) wiórków kokosowych
-  4 łyżki masła
-  3 łyżki mleka w proszku
-   1 wafelek kokosowy o wadze 50 g
- 2 łyżki Malibu

do dekoracji:
-  20 -24 blanszowane migdały
- wiórki kokosowe (do obtoczenia)

Do rondelka wlewam kremówkę, dodaję masło i wszystko podgrzewam  na wolnym ogniu-  pamiętam o tym, aby stale mieszać moją masę.
Następnie dodaję białą czekoladę pokrojoną na kawałeczki, mieszam aż do jej rozpuszczenia i  dokładnie studzę całość.
Do zimnej masy wsypuję mleko w proszku, pokruszonego wafelka kokosowego, wiórki kokosowe, likier i znów wszystko dokładnie mieszam. Schładzam w lodówce przez około 2 h.
Z zimnej masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, nadziewam  je migdałami i obtaczam każdą w wiórkach.
Trufelki układam na tacy, każdy umieszczam w specjalnym pergaminowym papierku- papilotce i przechowuję w szczelnie zamknięty pojemniku w lodówce.
Uwaga! Ważne jest, aby trufelki były przechowywane w szczelnie zamkniętym np. plastikowym pojemniku do przechowywania żywności- dzięki temu nie będą "chłonęły" zapachów :)
Smacznego!



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________





18 komentarzy:

  1. A wiesz, że ja dzisiaj robiłam te a la białe michałki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, zdecydowanie brzmi pysznie! Czasem najprostsze pomysły okazują się najbardziej odkrywcze i rewolucyjne :D Trufelki wyglądają ślicznie, jak jeszcze obejrzałam zdjęcia z przepisu źródłowego, z tym co pod kokosem, zauroczyłam się :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mm zapowiadają się pyszniee :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojejku,jakże lubię takie cuda!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham domowe trufelki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pysznie wyglądają, aż zazdroszczę, że ich jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie trufelki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności, aż zjadłabym teraz Rafaello;p

    OdpowiedzUsuń
  9. jak rafaello? mmm rozkosznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Rafaello podobne. Może nawet lepsze? ;)
    A ja mam rafaello. Siedzi w półce. ;3

    OdpowiedzUsuń
  11. słodkie cudeńka :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. najpyszniejsze, najpiękniejsze!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam trufelki, takie małe co nie co :), do kieszeni i w drogę ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. oj żebyś była bliżej to byś się nie opędziła ode mnie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ mnie wszyscy wkoło kuszą kokosem.. Chyba sięgnę do szafki po moje Rafaello o którym prawie zapomniałam. Albo zrobię Twoje trufelki ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają jeszcze lepiej niż Rafaello i pewnie jeszcze lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.