04.12.2011

Pierniczki lebkuchen, najlepsze

Najpyszniejsze pierniczki jakie ostatnio jadłam. W środku są lekko mięciutkie, z wyraźnie cytrusową nutą. Polubi je każdy.
 Przepis zaczerpnęłam od niezawodnej Dorotuś.

Składniki na 30 sztuk:

- 250 g mąki pszennej
- 85 g zmielonych migdałów na mąkę ( zmieliłam w malakserze płatki migdałowe)
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml płynnego miodu
- 85 g masła
- pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*

Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.
W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).
Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).
Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).
Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem. 

Składniki na lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.
Kolejnego dnia lebkuchen można układać do świątecznych pudełek, są mięciutkie i gotowe do degustacji :-)
* jeśli nie posiadacie kandyzowanej skórki cytrynowej warto dodać skórkę otartą z dwóch cytryn
Smacznego :)


 Moje pierniczki dodaję do:



♪♫
______________________________♥_____________________________

30 komentarzy:

  1. Kurcze! Widzę je po raz kolejny.. Chciałabym takie zrobić! ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe pierniczki, aż czuję i zapach :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś jedliśmy takie pierniczki, tylko z orzechami, masz rację pycha. Do dziś jak patrzę na puszkę, ślina mi leci.
    Miło było wcinać jelenia w twoim towarzystwie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamiast jedzenia cytrynki, bo i w nich znajdziemy witaminki ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się, najlepsze. W zeszłym roku piekłam je dwa razy i w tym roku również u mnie się pojawią :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze i bardzo ładne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! Mam w planach pieczenie pierniczków dla Młodej do szkoły, więc Twój przepis też sobie wydrukuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam te pierniczki! To jedne z moich ulubionych. Ślicznie wyglądają :) ps. faktycznie trochę podobne do tych fińskich, tylko tamte zdecydowanie mają nutę korzenną a nie cytrusową :) dlatego w smaku są zupełnie inne :) pozdrawiam ciepło, Kasia

    OdpowiedzUsuń
  9. To są pyszne pierniczki! Najpyszniejsze chyba:). Też je robiłam w zeszłym roku i chyba zrobię teraz także. Wspaniale Ci wyszły.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  10. czaję się na nie i czaję.
    ; )

    OdpowiedzUsuń
  11. najlepsze, bez dwóch zdań!
    ja chcę jednego, dasz? xd

    OdpowiedzUsuń
  12. a to prawda, też je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. są super! robiłam je rok temu i w tym roku też zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę je zrobić w tym roku. Olciaku strasznie się cieszę, że Cię wczoraj spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy napewno do polukrowania trzydziestu ciastek potrzeba, aż takiej ilości lukru?

    OdpowiedzUsuń
  16. na pryszly weekend planuje zrobienie pierniczkow i obiecuje skorzystac z Twjego przepisu i podzielić się jak to mi wyszlo :D
    a tymczasem obserwuję i zapraszam do mnie na tadzin
    http://bemymusthave.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam pierniczki! zaprezentowałaś je w tak piękny sposób, że nie można się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  18. W tym roku piernik staropolski już czeka, żeby zrobić z niego pierniczki, więc ciężko byłoby zrobić coś jeszcze. Ale lebkuchen wyzierają na mnie z wielu blogów, więc poważnie się zastanawiam, czy nie dodać ich do listy ciasteczek "do zrobienia" :]

    OdpowiedzUsuń
  19. wyglądają pysznie i kusząco, mniam :)


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Piekłam je Olciku w zeszłym roku, zniewalają smakiem:) ...tylko mi takie plaskate wyszły ....ale w tym roku je powtórzę ...bo są po prostu cudne ...a tymczasem porywam jednego od Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  21. zapowiadają się rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Anonimowy- tak :)

    Buziaki dla Was, Kochani!

    OdpowiedzUsuń
  23. o, jakie pyszniutkie:) te pierniczki sa bardzo kuszace:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Widziałam te pierniczki u Dorotus i też o nich myślałam. Skoro Ty też je zachwalasz chyba się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Też zamierzam je zrobić! Piękne Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Judik- a bardzo ci dziękuję;)

    Ivko- polecamy!

    Ago- masz rację:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Twoje pierniczki wyglądają wspaniale. Aż ślinka cieknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Są pyszne, najlepsiejsze pod słońcem. Zakochaliśmy sie w nich w zeszłym roku.
    Piękne Ci wyszły. Dziękuję Olciku za udział w Festiwalu:)
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  29. Wyglądają na pysznie miękkie, słodko-korzenne :) Dziękuję za udział w Korzennym; podsumowanie się robi.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.