12.08.2011

Szwajcarskie serce z jabłkami


Minimum pracy, maksimum smaku. To lubię.
:)



/ przepis z książeczki Lubię Gotować nr 9/2009/

ciasto:
- 200 g przesianej mąki
- 125 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 15 g cukru waniliowego (używam cukru waniliowego domowej roboty)
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki gęstej śmietany
- szczypta soli

nadzienie:
- 4 duże jabłka
- 2 łyżki calvadosu, rumu lub brendy (dałam rum)
- 1łyżka soku z cytryny
- cukier puder do posypania
- bułka tarta + masło do wysmarowania formy

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.
Pokrój na małe cząstki, wrzuć do salaterki, zalej alkoholem i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj i odstaw.
Przesianą mąkę połącz z solą i proszkiem do pieczenia.
Masło ubij mikserem z oba rodzajami cukrów, dodawaj stopniowo jajka i po trochu suchej mieszanki (mąka, proszek,sól).
Pod koniec dodaj śmietanę.
Wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą blachę ( o wymiarach zwykłej tortownicy lub dużego serca).
Przełóż zmiksowaną masę, rozłóż na niej kawałki jabłek.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz w nim ciasto przez ok. 35 minut - do tzw. "suchego patyczka".
Ciasto musi być rumiane.
Wystudź i oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!





 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

33 komentarze:

  1. Ależ ten placek wygląda pysznie! Aż się głodna zrobiłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekne serducho! No i jaka ladna nazwa ;) Jeszcze bardziej jednak podoba mi sie ten nozyk - cudo!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z tym sercem:) Takiego placka jeszcze nie spotkałam:) Nóż bajerancki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Beo- a dziękuję, nożyk-staroć


    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne i na pewno pyszne serducho ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. zakochane ciasto, aż ślinka cieknie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne serce. Właśnie poszukiwałam przepisu na ciasto z jabłkami a tytuł posta mnie przekonał, że poszukiwania zakończyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nawet mam odpowiednią formę! tylko takie ciasto to dla kogoś specjalnego najlepiej zrobić.. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. cudne ciacho:) lubie wlasnie takie z owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne i apetyczne :) Ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam też taką formę, słodka jest. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wygląda wspaniale :) Chyba muszę sobie sprawić takie serce :):)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne jabłuszkowe serduszko.. uwielbiam wypieki z dodatkiem (chociażby minimalnym) alkoholu :)
    W takim razie.. może stanie się moim jutrzejszym wypiekiem weekendowym? :)
    Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Urocze, takie słoneczne - aż przyjemnie popatrzeć.

    OdpowiedzUsuń
  15. a ja szukam takiej serduszkowej formy i szukam.
    i żadna mi nie odpowiada.

    a ciasto z jabłkami wygląda jak takie drożdżówki, które kiedyś kupowałam. daawno.
    ale smakuje - pewnie lepiej.

    fajny nóż!

    OdpowiedzUsuń
  16. POięny nozyk Olciku.....podrzuc kawałek tego p[ocieszacza ...bo u mnie burza i leje:) pysznie wyglada:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysnie wygląda. I dużo w nim owoców. Tak, jak lubię...

    OdpowiedzUsuń
  18. śliczne serduszko:) mniam:) pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  19. śliczne zdjęcia!
    po prostu urzekają.

    a ten nóż... przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
  20. Panno L, Izo - na prawdę szczerze zachęcam:)
    Cukrowa Wróżko- no tak -> najlepiej:D albo gdy się jest w takim stanie;)

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  21. Uroczo to wygląda, a na pewno było też przepyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. dziś też kupiłam jabłka (:
    a serce pyszne (:

    OdpowiedzUsuń
  23. Pierwszy raz komentuję, więc chciałam Ci powiedzieć, że uwielbiam ten blog. Miło by mi było, gdybyś wpadła do mnie na inspirazioni.blogspot.com, napisałam kilka słów o Tobie (w hołdzie temu blogowi :D)), pozdrawiam ciepło !

    OdpowiedzUsuń
  24. Też lubię!

    Teraz przez Ciebie koleżanko, znowu siedzę na Youtube i słucham wszystko co Adele..

    Dwie godziny z głowy ;)
    Bardzo lubię 'Cold Shoulder'

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  25. Mniam! takie serducho to ja poproszę :) wspaniałości pieczesz dziewczyno! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Serducha pałaszuję z zdwojoną zażartością :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Mam pytanie, czy to ciasto jest wilgotne? Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  28. Magdo- tak
    Russkayo- miło mi:)
    Auroro- smacznego w takim razie!
    Praline- :D a ja też lubię, dzięki za przypomnienie
    Shaday- jest pyszne, fakt

    OdpowiedzUsuń
  29. prawdziwe śliczności. uwielbiam takie wypieki. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  30. Cudownie wygląda i musi być pyszne! Niebawem wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo ładny ten nożyk masz :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.