30.07.2011

Cukinia 'alla parmigiana'





To tradycyjne danie z południa Włoch przyrządza się z bakłażanów i cukinii. Ja odstępując nieco od tradycji bakłażany pominęłam, a podwoiłam ilość cukinii. Powstało mi pyszne i proste letnie danie.


Cukinia ' alla parmigiana'

\ przepis własny, składniki dla 2 osób\

- 1 duża cukinia
- oliwa (można z powodzeniem zastąpić olejem)
- 40 g startego parmezanu
- 1 kulka mozarelli
- 400 g dojrzałych pomidorów
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- garść liści bazylii i oregano
- sól, pieprz

Cukinię myjemy, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i podsmażamy na oleju lub oliwie.
Przekładamy na talerzyk- przyprawiamyu solą i pieprzem.
Na oliwie podsmażamy rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę,  obrane i pokrojone pomidory. Dusimy przez ok. 15- 20 minut. Doprawiamy ziołami i ewentualnie przyprawami.
W naczyniu żaroodpornym na przemian kładziemy: cukinię, sos warzywny,  pokrojoną w plastry mozarellę i starty parmezan.
Wszystko zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach C.
Tak powstałe danie podajemy samo bądź z dobrym pieczywem ( u mnie w tej roli bagietka marchewkowa 7 ziaren).
Smacznego!



______________________________♥______________________________

17 komentarzy:

  1. To musi być pyszne!
    Z chęcią spróbuje!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie bardzo proste i na dodatek pyszne! <3 Cukinia kojarzy mi się z latem, i takim właśnie świeżym daniem intensywnie kolorowym :) +całkiem odchodząc od wartości smakowych to całość świetnie kontrastuje z tłem.. czyżbyś miała taki niebiański stolik? :) Rodzaj 'nieba w gębie' - niebiański posiłek, który potem przemienia się w przysłowiowe niebo. Ach, pycha! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny sposób na zieloną cukinię która zalega właśnie "bez pomysłu" w mojej lodówce:D pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zawsze fascynuje mnie tło... :))

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam cukinie, od nie dawna ale uwielbiam :))
    i musze ci powiedziec ze mam prawie takie samo naczynko zaroodporne, tylko inny wzór :))) sliczne twoje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię cukinie i chętnie wypróbuję dla odmiany w Twojej wersji. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuszace, rustykalne danie - pieknie sie prezentuje! Twoje zdjecia sa magiczne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne smaki:-) piekne zdjecia:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. pięknie wygląda!
    mam tę samą formę do zapiekania:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Rzeczywiscie proste, ale jakże aromatyczne danie ....a zdjecia urocze:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  11. Musi być pyszne. Z bakłażana uwielbiam, a z cukinii na pewno równie pysznie smakuje. Zwłaszcza,ze lubię oba te warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z cukinii dawno nie robiłam. Wolę wersję baklażanową, którą robię dość często..

    OdpowiedzUsuń
  13. przepadam za cukinią, tym bardziej, że teraz mamy na nią sezon.
    takie dania jak Twoje są szybkie i pyszne. tak jak lubię ;]

    OdpowiedzUsuń
  14. pieknie sie prezentuje!!!!poza tym pysznie brzmi :)

    Pozdrawiam cieplutko i milej niedzieli zycze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ czarujesz tymi zdjęciami:) Danie wygląda na bardzo smakowite - mmmm....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.