To tradycyjne danie z południa Włoch przyrządza się z bakłażanów i cukinii. Ja odstępując nieco od tradycji bakłażany pominęłam, a podwoiłam ilość cukinii. Powstało mi pyszne i proste letnie danie.
Cukinia ' alla parmigiana'
\ przepis własny, składniki dla 2 osób\
- 1 duża cukinia
- oliwa (można z powodzeniem zastąpić olejem)
- 40 g startego parmezanu
- 1 kulka mozarelli
- 400 g dojrzałych pomidorów
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- garść liści bazylii i oregano
- sól, pieprz
Cukinię myjemy, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i podsmażamy na oleju lub oliwie.
Przekładamy na talerzyk- przyprawiamyu solą i pieprzem.
Na oliwie podsmażamy rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę, obrane i pokrojone pomidory. Dusimy przez ok. 15- 20 minut. Doprawiamy ziołami i ewentualnie przyprawami.
W naczyniu żaroodpornym na przemian kładziemy: cukinię, sos warzywny, pokrojoną w plastry mozarellę i starty parmezan.
Wszystko zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach C.
Tak powstałe danie podajemy samo bądź z dobrym pieczywem ( u mnie w tej roli bagietka marchewkowa 7 ziaren).
Smacznego!
______________________________♥______________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
To musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbuje!
Pozdrawiam serdecznie!
Faktycznie bardzo proste i na dodatek pyszne! <3 Cukinia kojarzy mi się z latem, i takim właśnie świeżym daniem intensywnie kolorowym :) +całkiem odchodząc od wartości smakowych to całość świetnie kontrastuje z tłem.. czyżbyś miała taki niebiański stolik? :) Rodzaj 'nieba w gębie' - niebiański posiłek, który potem przemienia się w przysłowiowe niebo. Ach, pycha! <3
OdpowiedzUsuńpyszny sposób na zieloną cukinię która zalega właśnie "bez pomysłu" w mojej lodówce:D pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak zawsze fascynuje mnie tło... :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinie, od nie dawna ale uwielbiam :))
OdpowiedzUsuńi musze ci powiedziec ze mam prawie takie samo naczynko zaroodporne, tylko inny wzór :))) sliczne twoje:)
Bardzo lubię cukinie i chętnie wypróbuję dla odmiany w Twojej wersji. Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńKuszace, rustykalne danie - pieknie sie prezentuje! Twoje zdjecia sa magiczne.
OdpowiedzUsuńPyszne smaki:-) piekne zdjecia:-)
OdpowiedzUsuńapetyczna ta cukinia (:
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńmam tę samą formę do zapiekania:))
Rzeczywiscie proste, ale jakże aromatyczne danie ....a zdjecia urocze:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne. Z bakłażana uwielbiam, a z cukinii na pewno równie pysznie smakuje. Zwłaszcza,ze lubię oba te warzywa :)
OdpowiedzUsuńZ cukinii dawno nie robiłam. Wolę wersję baklażanową, którą robię dość często..
OdpowiedzUsuńprzepadam za cukinią, tym bardziej, że teraz mamy na nią sezon.
OdpowiedzUsuńtakie dania jak Twoje są szybkie i pyszne. tak jak lubię ;]
pieknie sie prezentuje!!!!poza tym pysznie brzmi :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko i milej niedzieli zycze :)
Cudowne danie!
OdpowiedzUsuńAleż czarujesz tymi zdjęciami:) Danie wygląda na bardzo smakowite - mmmm....
OdpowiedzUsuń