W orzeszkach ziemnych lubię już sam zapach.
Masło orzechowe robi się bardzo szybko, zanim się obejrzysz już będzie gotowe.
Masło orzechowe robi się bardzo szybko, zanim się obejrzysz już będzie gotowe.
- solone orzeszki ziemne
- blender
Orzeszki wsypujemy do blendera mi mieszamy tak długo, aż do uzyskania mazistej masy.
Takie masło idealnie smakuje z domowym pieczywem:).
______________________________♥______________________________
Ps: można zrobić także wersję z dodatkami, np. słodką- z cukrem trzcinowym albo z odrobiną gorzkiej czekolady.
______________________________♥______________________________
Ps: można zrobić także wersję z dodatkami, np. słodką- z cukrem trzcinowym albo z odrobiną gorzkiej czekolady.
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
tylko tyle? dlaczego ja go jeszcze nie zrobiłam?! :) masło orzechowe jest przecież tak pyszne...
OdpowiedzUsuńO tak! Uwielbiam masło orzechowe - i masz rację, swoje, domowe, jest pięćset razy lepsze niż kupne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :) i jeszcze mozna czesc orzechow grubiej zmielic i mamy bardzo chrupiace maslo :)
OdpowiedzUsuńZgadza się - masła orzechowego nigdy nie może mi zabraknąć:) Bzu też, podobnie jak bez:D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
hehe, to takie proste a takie smaczne:D
OdpowiedzUsuńcooking Marto- oj nie wiem czy w takiej postaci polubiłby je mój aparat ortodontyczny:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
to naprawdę jest aż tak proste?? akurat wczoraj kupiłam 0,5 kg orzeszków solonych... ;)
OdpowiedzUsuńCzytałam bardziej skomplikowane przepisy, muszę Twój wypróbować :)
OdpowiedzUsuńjestem uzależniona. od tego smaku.
OdpowiedzUsuńnie powinnam nawet myśleć o robieniu masła orzechowego.
a co dopiero je robić!
; )
Fajny, prosty przepis! Kochamy masło orzechowe, szczególnie w połączeniu z konfiturą z czarnej porzeczki :)
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe znika u mnie w tempie ekspresowym, muszę się w końcu kiedyś zmobilizować i je zrobić sama...
OdpowiedzUsuńnajprostsze przepisy są najlepsze! a do tego masło orzechowe domowego wyrobu, a to ze sklepu jest nieporównywalne. pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńNiewiele trzeba, by zrobić masełko orzechowe, jeszcze mnie, by się od niego uzależnić ;P uwielbiam!!!!
OdpowiedzUsuńPrawdziwe (bez dodatku utwardzanych tłuszczy, polepszaczy smaku...) masło orzechowe to naprawdę coś! Ja wprawdzie nei robiłam, ale kupuję w sklepach eko i ubustwiam z migdałów, z orzechów laskowych też jest mniam. Od kiedy pierwszy raz spróbowalam, zawsze jest w lodowce :)
OdpowiedzUsuńAleż to proste:)Koniecznie do zrobienia!
OdpowiedzUsuńnigdy jeszcze nie robiłam , a to takie prościutkie...
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Ostatnio tylko to domowe. Urocze zdjęcia.
OdpowiedzUsuń;)
Olcik, ale kuszisz...:) w wolnej chwili sobie takie sprawie:)
OdpowiedzUsuńa czy kazdy blender to zmiksuje, czy tylko takie co maja funkcje kruszenia lodu?
ago- wiesz co ja mam funkcję kruszenia lodu, więc się chyba nie wypowiem dostatecznie wiarygodnie (wydaję mi się jednak, że każdy powinien im sprostać).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam;)
Jestem uzalezniona od masla z orzeszkow ziemnych, ale jeszcze nie robilam swojego. :)
OdpowiedzUsuńJa też kcem :)
OdpowiedzUsuńTy pomysłowa duszko. Wiesz co dziś zrobię ? Zgadnij hihiii :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam masło orzechowe - muszę zrobić, ale nie wiem czy mój blender sobie poradzi?
OdpowiedzUsuńTakie to proste?! Nie żartuj!
OdpowiedzUsuń