17.01.2011

I ♥ chocolate

Kochasz czekoladę? Dobrze trafiłeś, częstuj się.
Uwielbiasz brownie? Posmakuje Ci na pewno..


Chocolate fudge cake

- 100 g gorzkiej czekolady + 100g mlecznej
-  3 jajka
- 140 g masła
- 3 łyżki miodu
- 200 g cukru pudru
- 150 g mąki

glazura:
 - 50 g  deserowej czekolady

Zetrzyj czekoladę (możesz zrobić to w malakserze).
Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź, dodaj jajka i miód, wymieszaj.
W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i dodaj do masy. Jeszcze raz dobrze wymieszaj. 
Średnią kwadratową formę do ciasta (albo serduszko jak ja:) wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, a następnie wypełnij ciastem.
Piecz je w temp.180 stopni C. przez ok. 35 minut. Wystudź.
Posiekaj czekoladę na glazurę i również stop ją w kąpieli wodnej, wylej na ciasto.
Gdy czekolada zastygnie pokrój ciasto.
Smacznego!:)

                                                
Ps: Marzy mi się jeszcze wersja z wiórkami kokosowymi (będzie smakowało jak Bounty), krówkami albo żurawiną. Coś czuję, że będzie powtórka..
______________________________♥______________________________



Słodkiego wieczoru,
                         O.

29 komentarzy:

  1. Super się błyszczy polewa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olciku pobudziłaś do pracy moje ślinianki:) Ja jestem czekoladoholik, wiec taka propozycja bardzo do mnie przemawia:) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kocham brownies. I jak widzę słowo 'fudge' i 'chocolate' w jednym zdaniu to już wiem, że to kocham ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ała... to najpiękniejsza rzecz jaką dziś widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne Olciaku. Od samego patrzenia rosną mi boczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z miłości do czekolady, piękne serce i pyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam! I jaki śliczny talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe. Oczywiście jak czekoladowe to ja zawsze lecę jak na skrzydłach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajne! tez sie ostatnio kurowalam czekolada i w dodatku z cukinia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm, mniam. Po prostu uwielbiam takie mocnoczekoladowe ciasta...idealne na teraz - na tą nijaką porę roku, na nijakie samopoczucie i nijaki humor...

    OdpowiedzUsuń
  11. Aaa! Doprowadziłaś mnie do prawdziwej czekoladowej ekstazy, Olciu. NIESAMOWITE ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  12. O wieczór jest słodki ;) mam podobną foremkę, a Ty masz CUDNY talerzyk ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja tez "love" czekolade:)
    a to ciacho to pozarlabym natychmiast:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam brownie:)
    Fajne serducho:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow, to jest dopiero czekoladowa bomba! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Olcik, piękne serce Ci wyszło!!
    Wprost do spałaszowania go w całości.
    Super!

    OdpowiedzUsuń
  17. aż mi zapachniało czekoladą! z chęcią skuszę się na kawałek :)

    Czy można zrobić to brownie w całości z gorzkiej czekolady?

    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  18. Z miłości do czekolady...się częstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Buongiorno anche a me piace la cioccolata e quindi anche la tua ricetta, ciao

    OdpowiedzUsuń
  20. a kto jej nie kocha! chociaż wiesz, że i tak pierwsze miejsce w moim sercu ma biała. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ciasto wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. tak musiało byc pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda przepysznie. :> Takie ciasto dla czekoladoholika jak ja to jak wystawienie na próbę. Albo sie nie ugnę albo polegnę na całej linii :D he he pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  24. Piekne! ;D No i zrobilam sobie ochote na czekolade :)

    OdpowiedzUsuń
  25. super przepis! dziś dzień babci i właśnie zamierzam go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.