29.11.2010

150-ty i czekolada

Na 150- ty wpis poczęstuję Was czekoladą. Do mojej dodałam płatki migdałowe, pestki dyni, rodzynki i skórkę pomarańczową.
Przepis podaję poniżej:)





Czekolada + dodatki

- czekolada dobrej jakości ok. 300 g (to ważne, bo po pierwsze będzie pyszna, a po drugie nie będziemy mieli problemu z jej rozpuszczeniem)
- dodatki: pełna dowolność, czyli np. bakalie, pestki, przyprawy - co Nam w duszy gra:)


Przygotowujemy podłużną blaszkę i wykładamy ją papierem do pieczenia.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, 
rozsmarowujemy ją na przygotowanym wcześniej pergaminie, posypujemy dodatkami.
Odstawiamy do zastygnięcia na min. 2h. Łamiemy na kawałki i zajadamy.
Czekolada oczywiście dobrze się przechowuje.

______________________________♥______________________________



EDIT:  i 150 dziś fanów na Facebooku:)

24 komentarze:

  1. Moje gratulacje;) Czekam na więcej

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulacje! :)

    i oczywiście jestem gotowa na degustację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie i zimowo. Pięknie ;)
    Pozdrawiam kawowo
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. przypomniałaś mi o opowieściach z Narni,tym wpisem

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna ta Twoja czekoladka:)) uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  6. to dopiero czekolada :) super gratuluję 150-ciu wpisów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratulacje !!! a ta czekolada niesamowicie mi sie spodobala :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. 150-ty... Ja go chyba mam za sobą. Albo to było dzisiaj? Sama już nie wiem. Ale to niemało wpisów. Szczególnie, kiedy w owych wpisach częstujemy pysznościami. Jak Ty, Olciu...

    Chętnie połamię się z Tobą czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
  9. To taki nie do końca 150-ty. Na tym blogu znaczy się;)

    OdpowiedzUsuń
  10. magiczna, duża, fajna liczba. :) gratulacje! :*

    OdpowiedzUsuń
  11. gratulacje i życzenia kolejnych 150... i więcej :-)
    wspaniała czekolada

    OdpowiedzUsuń
  12. No to ja sie czestuje :) I to nie tylko malym kawaleczkiem ale olbrzymim kawalem :))

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo smakowite ma dodatki ta Twoja czekoaldka:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaka okrągła rocznica ;) Ja nawet nie dotarłam do 1/3...długa droga przede mną.
    Mmm, czekoladą to ja nie pogardzę...

    OdpowiedzUsuń
  15. GRATULUJEMY tylu pysznych i smakowitych przepisów!!!
    Tym wpisem przypominasz nam, że święta się zbliżają i czas zacząć po mału przygotowania :)
    Na tą wersję czekolady czekamy zawsze chyba cały rok, przygotowujemy ja zawsze na święta, w różnych wersjach.
    Twój przepis jej naprawdę pyszny i słodki :) Zdjęcie czekolady, rewelacja, a zima w pełni...
    Pozdrawiamy ciepło, bo za oknem mroźno

    OdpowiedzUsuń
  16. ta czekolada jest cudowna.

    OdpowiedzUsuń
  17. i 15 komentarzy było, dopóki nie popsułem swoim :-) czekolada zapowiada się smakowicie- poproszę kawałek! :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. mmmmm, a wiesz, że się chyba pokuszę na przygotowanie. szybko i pysznie. Tak, jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Una bellissima e veloce ricetta da personalizzare con ingredienti che ci piacciono, brava prendo la tua idea !
    e la foto con il lampione e la neve è molto bella e romantica, :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dalszego smacznego blogowania Olciku ! Częstuję się czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Olcik, czekolada wygląda apetycznie, a powiedz gdzie takie piękne latarnie występują? Jakoś mi umknęły w mych miejskich podróżach. Uściski.

    OdpowiedzUsuń
  22. Paulino- występują w moim mieście;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Olcia, a tutaj sobie nie daruje przepisu - tem w stylu "niech zyje prostota" podrywa moje serce, ze tez w zyciu nie pomyslalam o pestach dyni i czekoladzie, zmieniam to nastawienie natychmiast!! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.