27.10.2010

Grochówka na rozgrzewkę




Rankiem wita Mnie gęsty kożuch mgły,
później wstaje słońce,
na marne próbuje ogrzać zmarźniętą ziemię.
Dni są coraz krótsze, za cztery doby  przekręcę wskazówki o godzinę później i na krótko odpędzę myśli od zimy.

Na ogrzanie zmarźniętych rąk proponuję stary-dobry przepis na zupę, grochówkę.






Składniki
 na 4 obfite porcje obiadowe lub 6-8 mniejszych:

paczka grochu łuskanego połówki (ok. 400 g)
 kilka ziemniaków (ok. 3-4)
pęczek włoszczyzny
1 duża cebula
 10 dkg wędzonego boczku
kawałek wędzonej kiełbasy
 mąka
 sól, pieprz
 majeranek




Groch (połówki nie wymagają moczenia) zalewamy 1,5 l zimnej wody, stawiamy na gazie. Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarło.
W miare możliwości odszumowujemy. Do gotującego się powoli grochu dorzucamy: marchewkę, pietruszkę i selera drobno starte.
Pokrojone ziemniaki, wędzoną pokrojoną na dość duże kawałki kiełbasę i sól do smaku.
Gotujemy do miękkości. Boczek wędzony drobno kroimy, wytapiamy, dorzucamy posiekaną drobno cebulę, rumienimy. Posypujemy mąką robiąc ciemną zasmażkę (można dolać troche wody) i zagęszczamy gotującą się zupę. Przyprawiamy pieprzem i majerankiem. Możemy jeść ją oczywiście samą i (lub) z kromką chleba posmarowanego masłem.
Smacznego!

______________________________♥______________________________


16 komentarzy:

  1. Uwielbiam grochówkę, właśnie o tej porze roku :))

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie grochówka to specjalność mojego męża. Na zimne dni- idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ulubiona zupa mojego taty;)
    Ja tak średnio lubię,ale zjem ;)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie w domu nie pojawiała się ta zupa, ale może ja jednak skuszę się na nią? :)
    pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. i teraz właśnie jest najlepsza pora na grochówkę... chyba muszę kupić groch bo dawno jej nie jadłam... ja pod koniec gotowania dodaję jeszcze odrobinę musztardy - smak jest niebiański :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo,swietny pomysl na zupke :) dawno juz nie robilam grochowki :)
    Pysznie wyglada u Ciebie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo tak Olciu, chyba nic tak nie rozgrzewa jak miseczka dobrej, klasycznej zupy - wiesz, ze mam wlasnei pod reka suszony jasiek i wlasnie zupe planuje?

    Usciski!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj tak, grochówka to ideał na jesień. Gdyby tak ktoś mi podstawił talerz takiej pod zmarznięty po podróży nochal...

    Ściskam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. domowa grochówka....
    ja tam mimo wszystko najbardziej lubię z wojskowego kotła xd

    OdpowiedzUsuń
  10. lubię grochówkę, szczególnie zimą (:

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam grochówkę! taką gęstą! broń Boże zmiksowaną na krem! Ja muszę czuć ziemniaczki i rozgryzać groch! Ach... chyba zrobię...w przyszłym tygodniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Grochówkę robi mój Tato zawsze.
    "Wojskową" jak mówi, najadł się przez dwa lata służby a teraz jest taki sentyment..

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. O, taką grochową z kotła to nawet z plastikowej miski bym zjadła, jakieś takie festynowo-obozowe skojarzenia mam z grochówką :D Ale rzeczywiście, pysznie rozgrzewająca, jeszcze tak z boczkiem, mlask Olciu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. podoba mi się to jesienne rozgrzewanie..

    OdpowiedzUsuń
  15. aromatyczna grochówka z duużą ilością majeranku - aż czuję jej zapach :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.