Kruchutki maślany spód, orzeźwiające wnętrze i przyjemnie chrupiący wierzch.
Przed Państwem tarta cytrynowa z bezą, która nie ma sobie równych! :)
Tarta cytrynowa z bezą
/ składniki na 1 prostokątną tartę/
ciasto kruche:
- 150 g mąki krupczatki lub mąki pszennej np.tortowej
- 75 g zimnego masła
-2 żółtka
- 35 g cukru pudru
- szczypta soli
nadzienie:
- 2 jajka
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- skórka otarta z połowy cytryny (wcześniej sparzonej i wyszorowanej)
- 75 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 15 g skrobi ziemniaczanej
bezowy wierzch:
- 2 białka
- 80 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Na stolnicę lub do dużej miski przekładam składniki na kruche ciasto.
Wrzucam przesianą przez sitko mąkę, cukier puder, sól, żółtka oraz kawałeczki zimnego masła.
Wszystko zagniatam za pomocą miksera planetarnego z hakiem lub rękoma.
Wyrabiam tylko do momentu, aż składniki się połączą.
Tak przygotowane ciasto na kruchy spód, zawijam w folię spożywczą i przekładam na ok. 1 h do lodówki.
W tym czasie smaruję podłużną blaszkę do tarty odrobiną masła i posypuję kaszką manną.
Następnie wymuję schłodzone ciasto z lodówki, posypuję blat odrobiną mąki i rozwałkowuję je na placek w kształcie prostokąta.
Następnie przekładam go do foremki i dociskam go w boki blaszki.
Nakłuwam widelcem i wkładam do nagrzanego do 180 st C. piekarnika (funkcja grzania góra-dół), piekę przez 20 minut, na złoty kolor.
Blaszkę z upieczonym spodem do tarty wyjmuję z piekarnika i odstawiam.
Teraz czas na przygotowanie cytrynowego nadzienia.
Wszystkie składniki na krem przekładam do dużej miski i miksuję.
Tak przygotowane nadzienie wylewam na podpieczony spód tarty i z powrotem wstawiam do nagrzanego piekarnika (funkcja grzania góra-dół), piekę całość kolejne 20 minut.
W tym czasie przygotowuję bezę.
Do dużej miski przekładam białka i ubijam na średnich obrotach miksera, do momentu aż się zaczną pienić. Teraz czas na dosypanie cukru.
Ubijam całość przez ok. 10 minut, do momentu aż masa stanie się lśniąca i sztywna a cukier całkowicie się rozpuści.
Tak przygotowaną masą napełniam szprycę cukierniczą i dekoruję nią wierzch tarty.
Obniżam temp. piekarnika do 140 st C. , wkładam blachę z ciastem na drugą od dołu półkę i piekę tartę przez 30 minut (w termoobiegu).
Po upieczeniu wyjmuję ciasto z piekarnika i czekam, aż ostygnie.
Tarta najlepiej smakuje lekko schłodzona.
Smacznego!
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń