Na fali weekendowych spotkań w gronie najbliższych, powstała tarta, którą lubią wszyscy - bez wyjątku.
Maślane, delikatnie listkujące się ciasto francuskie, łosoś wędzony na gorąco, kremowy ser camembert, roszponka, słodka, soczysta gruszka i kolorowy pieprz.
A wszystko to zapieczone pod śmietanowo-jajeczną pierzynką i przyprawione tymiankiem.
Pyszności!
Tarta z wędzonym na gorąco łososiem, serem camembert i gruszką
/ przepis na tartę o śr. 24 cm/
- opakowanie ciasta francuskiego
- opakowanie łososia wędzonego na gorąco SuperFish (produkt można zakupić w sklepach sieci Biedronka oraz Auchan)
- 1/2 opakowania roszponki
- krążek (125 g) sera camembert
- 100 ml śmietanki 18 lub 30%
- 3 jajka
- 1 dojrzała gruszka
- kolorowy pieprz w ziarnach
- sól
- tymianek
Formę do tarty o średnicy 24 cm smaruję odrobiną oleju (robię to za pomocą silikonowego pędzelka), następnie przekładam płat ciasta francuskiego i dociskając, wylepiam nim blaszkę.
Nakłuwam całą jego powierzchnię widelcem.
Tak przygotowany spód przekładam jeszcze na chwilę do lodówki.
W tym czasie mieszam jajka ze śmietaną, dodaję przyprawy (oprócz ziarenek pieprzu), następnie rozdrabniam łososia.
Gruszkę dokładnie myję, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w cienkie plasterki.
Wylewam masę jajeczną na wcześniej przygotowany surowy spód z ciasta francuskiego, przekładam rozdrobnionego łososia, roszponkę, plastry sera camembert oraz plasterki gruszki.
W moździerzu rozcieram ziarenka pieprzu i posypuję nimi wierzch tarty.
Piekę ją w piekarniku nagrzanym do 180 st C. (bez termoobiegu) przez ok. 20-25 minut.
Tarta jest gotowa, gdy jej wierzch jest rumiany, a brzegi widocznie wyrośnięte.
Najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego! :)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz