Witaj!
Z samego rana zapraszam Cię na pyszną kawę z aromatycznym syropem dyniowym.
Jest idealna na szare jesienne poranki.. i popołudnia :)
Syrop dyniowy do kawy
/ przepis własny, składniki na 300 ml syropu/
- 120 g puree z dyni
- 200 ml wody
- 6 łyżek brązowego cukru
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii
Do rondelka wlewam wodę, dodaję cukier, puree i wszystko gotuję na małym ogniu przez około 12-15 minut. Na samym końcu dodaję ziarenka wanilii i przyprawę do piernika, mieszam i jeszcze gorący przelewam do buteleczki.
Tak przygotowany syrop przechowuję w lodówce do około 14 dni.
Na zdrowie!:)
Uwagi:
Jak robię dyniowe puree?
Dynię wydrążam, obieram ze skórki, kroję w kostkę, a jej miąższ duszę w rondelku z odrobiną wody, aż utworzy się z niego papka.
Syrop dodaję do latte, które dekoruję cynamonem.
Syrop nie jest pasteryzowany, dlatego należy go zużyć do 14 dni po przygotowaniu. Na szczęście jego przygotowanie nie jest trudne, ani czasochłonne.
______________________________♥_________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
laska wanilii zawsze dodaje niezwykłego aromatu!
OdpowiedzUsuńnie wpadałabym na taki pomysł ;D Mam w domu nadmiar dyni, więc część zdecydowanie wykorzystam na ten syrop :D
OdpowiedzUsuńzrobię, zdecydowanie zrobię :)
OdpowiedzUsuńRobiłam swego czasu syrop dyniowy i byłam nim totalnie zachwycona, jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńKawa z dynią to ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam już sobie jesieni bez takiego syropu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię, ale kawy jeszcze nie próbowałam. Muszę koniecznie zrobić skoro tak zachwalacie.
OdpowiedzUsuń