Uwielbiacie ciasteczka z masłem orzechowym? Ten przepis jest dla Was!
Kruche i delikatne, lekko ciągnące w środku.
Upiekłam je na otarcie łez po przekoszmarnym weekendzie ;c
Mojej najukochańszej Fanki Rzodkiewek już nie ma .
Upiekłam je na otarcie łez po przekoszmarnym weekendzie ;c
Mojej najukochańszej Fanki Rzodkiewek już nie ma .
Ciasteczka z masłem orzechowym
/ przepis własny, na 16 średniej wielkości ciastek/
- 125 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 80 g masła orzechowego
- 60 g masła śmietankowego
- 70 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
Mąkę przesiać przez sitko, dodać do niej sodę oraz szczyptę soli, cukier, żółtko, miękkie masło śmietankowe oraz masło orzechowe i ekstrakt.
Zagniatać do połączenia się składników. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 h do zamrażalnika.
W tym czasie wyłożyć na płaskiej blasze od piekarnika papier do pieczenia.
Następnie odrywać kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego i toczyć kulki, układać je na blasze i spłaszczać.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni piec ciasteczka przez 15 minut.
Ciasteczka tuż po upieczeniu są miękkie, aby potem lekko stwardnieć.
Smacznego!
______________________________♥______________________________
Do moich ciasteczek użyłam:
* masła orzechowego Terrasana do dostania w sieci sklepów Organic Farma Zdrowia lub na stronie ekosfera24.pl
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Uwielbiam masło orzechowe, więc taki zestaw wydaje mi się genialny. Jutro je sam zrobię ;)
OdpowiedzUsuńi to jest świetna myśl!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Śliczne ciasteczka Olciku.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Pozdrawiam i 3maj się :)
OdpowiedzUsuń(wiem jak bolesne są takie straty)...
<3 R.
mega, przepis zapisałam i z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpychaaaa !!!
OdpowiedzUsuńto masło miałam okazję już jeść i jest bardzo dobre, takie naturalne <3
Cos dla mnie, masło orzechowe najlepsze:D
OdpowiedzUsuńja jestem fanką rzodkiewek :) ocieranie łez takimi wspaniałymi, chrupkimi ciasteczkami musiało się udać.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam słonecznie
cudowne zdjęcia! a o takich ciasteczkach marze po nocach :0
OdpowiedzUsuńmało zachodu, a brzmi pysznie :) genialne w swej prostocie :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro. Wiadomo, że w takich okolicznościach nic od orzechowych ciastek po wirtualne słowa nie pomaga, ale tak czy siak przesyłam dużo ciepła. Twój pupil awansował na anioła stróża!
OdpowiedzUsuńPrzykro mi :(
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i prosty przepis, a takie lubie najbardziej:-)
OdpowiedzUsuńA to masło śmietankowe to chodzi o takie zwykłe masło w kostce? :)
OdpowiedzUsuńmalymoniczek- dokładnie !:))
OdpowiedzUsuń