Sałatka z grillowaną brzoskwinią, mozarellą, roszponką, szynką parmeńską, awokado i sosem miodowo-musztardowym


Dzień dobry! Dziś przybywam do Was z czymś idealnym na letnie dni, gdy coś trzeba zjeść, ale nie chce się gotować. W upalne dni zawsze mam większą ochotę na sałatki. Dziś wariacja na temat włoskich smaków. Grillowana w miodzie i maśle brzoskwinia, włoska szynka parmeńska, małe pomidorki daktylowe, roszponka, aromatyczna bazylia, idealnie kremowe awokado, kulki mini-mozarelli oraz mój ulubiony sos miodowo-musztardowy. Pycha!

Do zgrillowania brzoskwiń użyłam mieszanki masła oraz miodu wielokwiatowego Huzar ze specjalnym przeznaczeniem na grilla. Ten produkt, to prawdziwy hit tego sezonu. 😊👌

Sałatka z grillowaną brzoskwinią, mozarellą, roszponką, szynką parmeńską, awokado i sosem miodowo-musztardowym

Składniki:

- 1 brzoskwinia

- 2 garście roszponki

- ½ dojrzałego awokado

- 3-4 plastry szynki parmeńskiej

-kilka kulek mini-mozarelli

- kilka pomidorków koktajlowych

- listki świeżej bazylii

- 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego do grilla Huzar

- 2 łyżeczki masła

- odrobina soku z cytryny


Sos miodowo- musztardowy:

- 4 łyżeczki musztardy

- 4 łyżeczki oliwy

- 2 łyżeczki miodu Huzar

- sól, pieprz

 

Brzoskwinię myjemy, usuwamy z niej pestkę i kroimy w cząstki. Rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową i rozgrzewamy na niej masło, następnie układamy cząstki brzoskwini i polewamy ją miodem. Grillujemy całość z dwóch stron przez 2-3 minuty. Roszponkę myjemy i przekładamy na talerz. Następnie układamy plasterki szynki, mozarellę, plasterki awokado, które skrapiamy sokiem z cytryny, następnie pomidorki koktajlowe, listki bazylii. Całość polewamy sosem miodowo-musztardowym.

Smacznego!





Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

jestem na instagramie