Rafaello bez pieczenia


Lekkie niczym piórko, białe od wiórków kokosowych.
Ciasto bez pieczenia dla wielbicieli znanych na całym świecie pralinek. Szybki przepis do którego składniki znajdą się w każdym sklepie.


/ przepis pochodzi od mojej Mamy, składniki na kwadratową blachę 20x20 cm/

- 1 litr mleka
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 paczki wiórków kokosowych (łącznie 200 g)
- kostka masła (200 g)
- 6 paczek herbatników Petit Beurre (600 g)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
- 2 krople aromatu kokosowego
- 2 kieliszki Ajerkoniaku

dekoracja:
- pralinki Rafaello

Żółtka ucieram wraz z cukrem waniliowym i 2 łyżkami zwykłego cukru.


Dodaję oba rodzaje mąki,ajerkoniak, olejek kokosowy, 1/2 szklanki mleka, miksuję.
Do garnka o grubym dnie wlewam pozostałe mleko, dodaję resztę cukru i ziarenka wanilii. Doprowadzam do zagotowania po czym dodaję wcześniej przygotowaną miksturę i stale mieszając gotuję na wolnym ogniu gęsty budyń.
Zestawiam garnek z ognia, budyń przekładam do miski,  przykrywam folią spożywczą i dokładnie studzę.
W dużej misce miksuję miękkie masło na puszystą masę, partiami dodaję do niego wystudzony budyń, dodaję również 3/4 porcji wiórków i dokładnie mieszam.
Na blasze układam pierwszą warstwę herbatników, przekładam na nie 1/3 kokosowego kremu i dalej układam ciastka i masę- aż do wykończenia składników.
Na samym końcu dekoruję ciasto pozostałymi wiórkami kokosowymi, przykrywam blachę folią i dokładnie studzę.
Ciasto najlepiej odstawić na ok. 1 dzień, tak aby herbatniki zdążyły zmięknąć.
Tuż przed podaniem kroję je w kwadraty i dekoruję połówkami pralinek Rafaello.
Smacznego! :-)





Ps: Skąd mam taką śliczną, metalową paterę? Wejdź na Bake Shop.pl !


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

7 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Mmm, musiało smakować wybornie :)
    A patera faktycznie prześliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczna patera, apatycznie to wygląda) )

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentuje 😀

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się zapowiada. Proszę jeszcze zdradzić ile tego mleka bo doczytać nie mogę... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisałam przepis. Zrobię na pewno. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie