Bezglutenowy sernik z kratką



Moja faza na ciasta z kratką trwa w najlepsze :)
Idąc za ciosem upiekłam w ten weekend pyszny i bezglutenowy sernik z kratką.
To taka moja dietetyczna wersja dobrze nam wszystkim znanego, klasycznego sernika krakowskiego.


Bezglutenowy sernik z kratką
/ przepis własny, składniki na formę o wym. 20x20 cm lub tortownicę o średnicy 20 cm/


spód:
- 250 g mieszanki mąki bezglutenowej (użyłam: kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej)
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

masa serowa:
- 500 g twarożku sernikowego
- 250 g sera mascarpone
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 1/4 szklanki ksylitolu
- 1 bezglutenowy budyń waniliowy (w proszku)
- garstka rodzynek

lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny

dodatkowo:
- 1 łyżka kakao bez cukru

W dużej misce mieszam mąkę, sól, zimne masło, ksylitol oraz sól.
Wszystko dokładnie siekam za pomocą noża i zagniatam zwarte ciasto.
Zawijam je w folię spożywczą i wkładam na 1 h do lodówki.
Po tym czasie dzielę ciasto na pół. Jedną część z powrotem odkładam do lodówki, a drugą wylepiam spód foremki. Nakłuwam go widelcem i podpiekam przez kilka minut na złoty kolor w 180 stopniach C.
 W tym czasie przygotowuję masę sernikową.
W misce ubijam żółtka wraz z ksylitolem, powoli dodając ser. Gdy masa będzie dobrze zmiksowana, dodaję proszek budyniowy.
W osobnej misce ubijam białka ze szczyptą soli i dodaję je do masy serowej- nie miksuję jej, ale łączę składniki za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki.
 Na samym końcu wrzucam jeszcze rodzynki i znów delikatnie mieszam.
Podpieczony spód posypuję kakao i rozsmarowuję na nim sernikową masę.
Pozostałe kruche ciasto rozwałkowuję na blacie posypanym mąką kukurydzianą i wykrawam z niego za pomocą noża lub radełka paski.
Dekoruję nimi wierzch ciasta i piekę przez 50 minut.
Upieczony sernik dokładnie studzę i dekoruję lukrem przygotowanym z odrobiny soku z cytryny i cukru pudru.

Smacznego!:) 



Uwagi:
Do ciasta możesz użyć gotowej mieszanki mąk bezglutenowych dostępnej w sklepach.
Jeśli nie masz ochoty na bezglutenowe ciasto, mąkę bezglutenową zastąp zwykłą- pszenną.

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

8 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Mniam, wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można pominąć serek mascarpone? Dodać wtedy więcej twarogu? Z nabiału mogę tylko twaróg,masło. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można pominąć setek mascarpone i zastąpić go twarogiem

      Usuń
  3. Bardzo smacznie i ładnie się prezentuje Twój serniczek :) Chyba czas coś upiec ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie proporcje mąk były użyte? :)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie