Te bezglutenowe ciasteczka są moim hitem ostatnich dni.
Z wierzchu chrupiące, w środku zaś lekko ciągnące się. Dodatkowo smakowicie żółte (to dzięki mące jaglanej). Mają przyjemnie maślany posmak i truskawkową nutę. Pyszne!
/ przepis własny, składniki na 14 ciasteczek/
- 60 g mąki jaglanej
- 60 g bezglutenowych płatków owsianych
- 50 g masła
- 55 g cukru
- 20 g płatków migdałowych
- 1 jajko
- 10 łyżeczek dżemu truskawkowego (najlepiej domowej roboty)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mąkę przesiej do miski, wsyp płatki, dodaj cukier, migdały w płatkach, sól, ekstrakt, miękkie masło i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj (możesz łyżką).
Płaską blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą dwóch łyżeczek nakładaj porcje ciasta (wielkości piłeczki do ping-ponga), oczywiście zachowując odstępy.
Zrób wgłębienia w ciastkach i nakładaj 1/2 łyżeczki dżemu.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. i piecz w nim ciasteczka na złoty kolor- około 13 minut.
Ostudź na blasze. Ciasteczka na początku są miękkie, gdy ostygną robią się kruche.
Smacznego!
.. i jeszcze zdjęcie zza kulis + hasło na dobry początek tygodnia! ;)
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
fajne są te ciacha :) co prawda nie jestem na bezglutenowej diecie, ale takie smaczne i zdrowe pyszności chętnie zajadam! szczególnie ciasteczka - do kawy będą idealne!
OdpowiedzUsuńPysznoci dzis je wszystkim zaserwuję :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńMąka jaglana?, bezglutenowe płatki?
OdpowiedzUsuńOj! nigdy takich rzeczy nie spotkałam. Pewnie nie szukałam!!!
Teraz poszukam, koniecznie!
Pozdrawiam serdecznie:)
takie tam- to przepis głównie dedykowany tym co są na diecie bezglutenowej, ale do zwykłej diety też czasem warto wprowadzić takie produkty. Fakt faktem, że nie znajdują się w pierwszym lepszym spożywczaku ale... kto szuka ten znajdzie. W większych sklepach są jak najbardziej dostępne :)
OdpowiedzUsuńTeenager, Krzepa- :)
Justyna - dzięki! :)
Aj, jakie apetyczne :) Bezglutenowa dieta coś ostatnio w modzie - tym lepiej, że można jeść na niej takiej pyszności.
OdpowiedzUsuńIntryguje mnie ta mąka :> Ciastka wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńa jakie zdrowe na dodatek:)
OdpowiedzUsuńMam wszystkie składniki, nie pozostaje więc nic innego, jak upiec te ciasteczka.. bosko wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZachwycam się zdjęciami! Piękne fotki! Ciasteczka zapewne zyskały na mace jaglanej. Ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńAsh- :) dokładnie!
OdpowiedzUsuńRenula- dziękuję za pochwały!
Chyba muszę poszukać tortownicy o takiej średnicy, bo to świetny pomysł, by mało piec a często:)
OdpowiedzUsuńBezglutenowe ciacha? Porywam przepis! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na wersję z dżemem wiśniowym i bez dodatku cukru:)
OdpowiedzUsuńhttp://krzepa.blogspot.co.uk/2014/02/ciasteczka-jaglane-z-dzemem-wisniowym.html
Krzepa- super, już wpadam!:)
OdpowiedzUsuń